Чувајте дјецу од крпеља!

Потрудите се да избегавате зарасла дворишта и ливаде, неуређене шуме и непокошене паркове. Заштите децу од крпеља тако што ћете им облачити одећу дугачких рукава и ногавица, најбоље светлије боје.

Здравље 23.04.2016 | 12:00
Чувајте дјецу од крпеља!

Са лепим пролећним данима стижу и крпељи, поготово су опасни за малишане који обожавају да трче и ваљају се по трави. Требало би зато да будете обазриви и сваки пут после изласка напоље проверите њихову кожу. Уколико је крпељ заражен, велике су шансе да се развије лајмска болести, која може да буде опасна по здравље ако се не открије на време.

Од црвенила у равни коже до високе температуре и болова у мишићима и зглобовима не мора да прође много, па је боље да спречите болест, него да је лечите. Како ове "крвопије" обожавају травнате и жбуновите површине, потрудите се да избегавате зарасла дворишта и ливаде, неуређене шуме и непокошене паркове. Заштите децу тако што ћете им облачити одећу дугачких рукава и ногавица, најбоље светлије боје, јер ће се на њој лакше уочити инсекти.

Постоје препарати на биљној бази којима можете да намажете децу, пре нењго што их изведете у природу. Чим стигнете кући, добро им прегледајте кожу и косу, јер крпељ зна неприметно да се завуче и у космати део главе. Добра ствар је што већина нису опасни и заражени, али боље да не ризикујете, па чим приметите убод, одведите дете код лекара.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар