Čuvajte djecu od krpelja!

Potrudite se da izbegavate zarasla dvorišta i livade, neuređene šume i nepokošene parkove. Zaštite decu od krpelja tako što ćete im oblačiti odeću dugačkih rukava i nogavica, najbolje svetlije boje.

Zdravlje 23.04.2016 | 12:00
Čuvajte djecu od krpelja!

Sa lepim prolećnim danima stižu i krpelji, pogotovo su opasni za mališane koji obožavaju da trče i valjaju se po travi. Trebalo bi zato da budete obazrivi i svaki put posle izlaska napolje proverite njihovu kožu. Ukoliko je krpelj zaražen, velike su šanse da se razvije lajmska bolesti, koja može da bude opasna po zdravlje ako se ne otkrije na vreme.

Od crvenila u ravni kože do visoke temperature i bolova u mišićima i zglobovima ne mora da prođe mnogo, pa je bolje da sprečite bolest, nego da je lečite. Kako ove "krvopije" obožavaju travnate i žbunovite površine, potrudite se da izbegavate zarasla dvorišta i livade, neuređene šume i nepokošene parkove. Zaštite decu tako što ćete im oblačiti odeću dugačkih rukava i nogavica, najbolje svetlije boje, jer će se na njoj lakše uočiti insekti.

Postoje preparati na biljnoj bazi kojima možete da namažete decu, pre nenjgo što ih izvedete u prirodu. Čim stignete kući, dobro im pregledajte kožu i kosu, jer krpelj zna neprimetno da se zavuče i u kosmati deo glave. Dobra stvar je što većina nisu opasni i zaraženi, ali bolje da ne rizikujete, pa čim primetite ubod, odvedite dete kod lekara.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar