Кириленко: Звезда примјер како се гради тим! Жао ми је што нисам играо за Партизан!

Андреј Кириленко показао је у Москви да највећи асови често могу бити природни и непосредни. Бившем НБА ас је сада први човек Кошаркашког савеза Русије, ради на повратку селекције на старе стазе славе, као и на популаризацији кошарке, а када смо га питали за интервју и разговор за љубитеље кошарке у Србији после дугог фотографисања са малишанима, радо се одазвао. Звезда га је импресионирала партијом у другом дуелу, нарочито у првом полувремену.

Кошарка 18.04.2016 | 22:00
Кириленко: Звезда примјер како се гради тим! Жао ми је што нисам играо за Партизан!

- Црвена звезда је веома талентован и млад тим, драго ми је што видим толико српских играча овде и ово је пример како се прави и гради тим. Како ли ће тек бити ЦСКА тек дође у Београд и заигра пред 25.000 навијача... Колико беше има, 25.000 места у Арени - рекао је Кириленко, кога није баш утешила исправка да ипак има 20.000 седишта у дворани.

Након тога, прокоментарисао је други московски дуел.

- Одбрана ЦСКА није била на нивоу у првом полувремену, деловали су ми мало успавано и неадекватно. Превише су опуштени у дефанзиви и могуће је да су ту мало потценили Звезду. Да је ЦСКА овде изгубио, могло би да буде свашта, можда би се и пети дуел играо. Овако, све је у рукама московске екипе.

Милош Теодосић покретач је ЦСКА, добро га је упознао и Андреј током заједничких партија у прошлој сезони.

- Он је велики изданак српске кошарке, интелектуалац на терену. Има кошарку у малом прсту и мени сада не преостаје ништа друго него само да уживам када га гледам.

Преузели сте Савез, колико је тешко вратити игру под обручима на старе стазе славе у Русији?

- То је мој задатак сада и обавеза, то ми је посао и надам се да ћу га добро обавити. Кошарка је сада седми спорт у Русији и заслужује боље. Морамо да је приближимо најмлађима. Ипак, напредак се види, ево и сада има барем 10.000 људи у хали, пре две или три године било их је и три пута мање у оваквим утакмицама. То прави разлику ипак, надам се да ће још боље бити.

Присетио се Кириленко и шансе да заигра за Партизан.

Имао сам уговор, због шансе да одатле одем у НБА, али то се на крају ипак није десило. Нажалост, нисам имао прилику да видим како је заиграти пред њиховим навијачима, али знам довољно о свему, какво је ривалсто између Звезде и Партизана, као код Панатинаикоса и Олимпијакоса. То је веома добро, волим "тучу", али не у буквалном смислу, већ само када се у игри ужива.

Србији предстоје квалификације за Олимпијске игре, где је видите?

- Ви имате веома добар тим и играте паметно, имате много играча који су интелигентни. Видећемо како ће ићи, људи, желим вам много среће!

Недавно сте као гост Јуте имали леп дочек навијача, цени се допринос који сте имали у историји НБА. То је било чак против Лејкерса, од којих се полако опраштао Коби Брајант?

- Велика ми је част била, обележио сам историју клуба у много категорија, по блокадама, украденим лоптама и скоковима, то се заиста цени и уживао сам. Провео сам десет лепих година, то је печат мог живота. Дао сам им све што сам могао. Уз то, лепо је било видети Кобија и срдачно смо се поздравили, иза нас је много мечева и част ми је што сам био део такве кошаркашке ере у којој је он био доминантна фигура.

Коментари / 0

Оставите коментар