Ево шта је Ђилас писао Евролиги и ФИБА-и...!

Драган Ђилас обратио се и Ђордију Бертомеуу и Патрику Бауману. Прочитајте садржај тих писама.

Кошарка 18.04.2016 | 21:00
Ево шта је Ђилас писао Евролиги и ФИБА-и...!

Руководство Кошаркашког савеза Србије (КСС) окупило је у понедељак у Кући кошарке у Сазоновој представнике клубова, како би заузели став у новој рунди горућег сукоба на линији ФИБА - Евролига.

У КСС стигао је допис којим се српска кровна организација обавештава да је кажњена суспензијом са Европског првенства 2017. године.

Уз поруке послате овдашњој јавности, председник Савеза Драган Ђилас упутио је писма и на адресе генералног секретара ФИБА Патрика Баумана и извршног директора Евролиге, Ђордија Бертомеуа.

Српска Кућа кошарке поручила је Бауману да без дијалога неће бити ни решења, уз апел високом функционеру ФИБА да покуша да учини све што може да би се тешка ситуација превазишла

Писмо Драгана Ђиласа послато у ФИБА:

"Поштовани господине Бауман, Обавештавамо Вас да смо упутили допис господину Ђордију Бертомеу, извршном директору Евролиге, који Вам овим путем достављамо. Ситуација у којој смо се нашли захтева од свих да учинимо додатне напоре како би се заштитили интереси европске кошарке. Сматрамо да било каква условљавања и одсуство дијалога неће донети никакво решење, већ ће само увећати проблем који евидентно постоји и прети да даље ескалира. Евентуално неучествовање 14 националних репрезентација на првенству Европе сасвим сигурно није нешто што ће европску кошарку учинити бољом".

"Наравно, бољом је неће учинити ни формирање Евролиге са мањком спортских критеријума у којој су поједине лиге уцењене уколико желе да њихови шампиони буду учесници најбољег европског клупског такмичења. Знајући за спремност ФИБА да се ради на проналажењу решења прихватљивог за све, очекујемо да, као први човек светске кошарке, учините све што је у Вашој моћи да се пронађе излаз из ситуације у којој смо се нашли".

У обраћању Ђордију Бертомеуу, Ђилас је такође тражио и од Шпанца да покуша да учини све што може да би се дошло до мирног решења

"Поштовани, Свесни изузетно тешке и комплексне ситуације у којој се нашла европска кошарка, сматрајући да без квалитетних клупских нема ни квалитетних националних такмичења и обратно, убеђени да је свима нама заједнички циљ даља популаризација кошарке у свим земљама Европе, обраћамо се Вама, као првом човеку Евролиге, са апелом да се пронађе решење прихватљиво за све. Иако на данашњи дан разлике између Евролиге и ФИБА делују огромне, па чак и непремостиве, верујемо да ситуација није таква".

"Евролига, као најквалитетније европско такмичење, призната је и поштована од свих националних федерација и клубова и њен даљи развој, неоспорно је мишљење свих, допринеће и развоју европске кошарке. Заједнички став свих је да је поред Евролиге неопходно да постоји бар још једно такмичење у коме би играли и напредовали такође веома квалитетни клубови. Из тог такмичења би најквалитетнији добијао шансу да игра и у Евролиги, чиме би се задовољио спортски критеријум да сваки клуб у Европи има шансу да заигра у најквалитетнијем такмичењу. Евролига тренутно инсистира на томе да то такмичење буде Еврокуп, а ФИБА да то буде ФИБА Лига шампиона", написао је Ђилас.

Уз подсећање да се клубови деле и сврставају у две колоне, први човек КСС констатовао је да у таквој ситуацији ни једно такмичење неће имати довољан и потребан квалитет, као и да ће уз то довести и до озбиљних сукоба и даљих подела.

"То ће довести до смањења интересовања љубитеља кошарке за праћење ових такмичења, самим тим и до мање заинтересованости телевизија и медија. Уколико би то такмичење било заједничко такмичење ФИБА и Евролиге, кроз које би у његовом организовању учествовале и националне лиге односно национални савези, проблеми који сада постоје би били решени. Такво такмичење би имало подршку свих кошаркашки битних европских фактора - федерација, клубова и спонзора и кроз њега би најбољи имали пролаз у Евролигу. Верујемо да је ово само једна од могућих опција за решење сукоба који тренутно постоји. Верујемо и да би се уз спремност на компромисе свих дошло и до нових идеја и предлога. Уколико заиста сви искрено радимо у интересу развоја европске кошарке, сигурни смо да је сјајна будућност нашег спорта загарантована".

Ђилас је Бертомеуу објаснио да је најбољи доказ могућности договора постојање АБА лиге на подручју земаља бивше Југославије.

"Имајући све наведено у виду, обраћамо Вам се са молбом да још једном сагледате тренутну ситуацију, узмете у разматрање наш предлог и на нашу иницијативу одговорите у најкраћем могућем року. Време је да све што се дешавало у прошлости постане прошлост. Време је да сви заједно почнемо да градимо заједничку европску кошаркашку будућност", подвукао је Ђилас.

Коментари / 0

Оставите коментар