Ђилас: Није у питању само Партизан!

Председник Кошаркашког савеза Србије огласио се после састанка са клубовима.

Кошарка 18.04.2016 | 18:20
Ђилас: Није у питању само Партизан!

Руководство Кошаркашког савеза Србије и представници домаћих клубова одржали су у понедељак састанак на којем је главна тема била актуелна прича о проблемима између ФИБА и Евролиге.

Председник КСС, Драган Ђилас, информисао је клубове да је и наш Савез добио допис у којем ФИБА суспендује 14 европских федерација, међу њима и нашу, са Европског првенства 2017. године, као и да ФИБА Европа тражи да та одлука важи и за такмичења под јурисдикцијом ФИБА Свет.

"Информисао сам клубове да је у петак у Женеви састанак ФИБА Света, на коме треба да донесу такву одлуку, као и о чињеници да је ФИБА упутила допис на адресе седам земаља учесника ова два квалификациона турнира у Италији и Србији са питањем да ли су они спремни да преузму организацију, као и неколицини земаља које тренутно нису међу 18 учесника квалификационог турнира, да ли желе да узму учешће ако неко од ових земаља буде суспендован", поручио је Ђилас и прецизирао:

"Међу земљама које играју квалификациони турнир то се односи на Италију, Хрватску, Србију, Грчку и Турску, чак и на Чешку, пошто је Нимбурк потписао за Еврокуп. Једино на кога се у овом тренутку не односи је Француска, све остале европске земље учеснице квалификационих турнира су у истој ситуацији".

Први човек КСС је навео да је разговарао са челницима италијанске Федерације и који су му изнели шта ће они учинити.

"Они ће заједно са својим Олимпијским комитетом поставити захтев пред три клуба која су одлучила да играју Еврокуп да од тога одустану или ће бити суспендовани из њихове националне лиге", открио је Ђилас.

Ситуација, међутим, није иста за све.

"За земље нашег региона постоји условљавање од стране Евролиге да победник иде у елитно такмичење, али да три екипе морају у Еврокуп, што не важи за Италију, Грчку и Турску. Они већ имају своје представнике, једно или два гарантована места у Евролиги, питање је шта остали хоће, али немају ту врсту условљавања да морају да играју Еврокуп".

Управо је то оно што смета Ђиласу.

"Ту имам дубоко неслагање са људима који воде Евролигу, почевши од тога да нема условљавања за земље које имају 11 гарантованих места, а које важи за остатак Европе", истакао је и додао:

"Нашли смо се у ситуацији да је од условљавања од стране Евролиге, ФИБА Европа одговорила својим условљавањем. Не мислим да је то решење... Зато ћу данас као председник КСС упутити допис Патрику Бауману и Ђордију Бертоменуу, са жељом да се, ипак, пронађе неко решење, јер није спорно да ФИБА прихвата да први иде у Евролигу. Ако је тако, не видим зашто би Евролига сама имала и друго такмичење, зар није боље да се договоре око тога и да нас све заједно реше овог проблема у који су нас увели. Не знам да ли ће то наћи на неки одјек, али сматрам да је то моја обавеза".

Управни одбор КС Србије састаће се у уторак да би заузео коначан став.

"Обавестио сам клубове да ћемо сутра имати Управни одбор и заузети став о овоме што нам је сад на столу. Не могу да прејудицирам став УО, али сматрам да ми као кошаркашки савез и чланица ФИБА морамо да спроводимо одлуке ФИБА докле год оне постоје, без обзира да ли се са њима слажемо или не. Мислим да се у делу јавности прави прича да је овде у питању само Партизан, о чему можемо да причамо тек када видимо који клуб би могао да дође у ову ситуацију, односно када се заврши АБА лига и видимо ко је добио место у Евролиги, која такмичења желе да играју наши клубови и ко уопште има понуду за Еврокуп, да бисмо онда видели на кога се то односи".

У закључку, Ђилас је навео:

"Једноставно, на данашњем састанку смо сви заједно показали једну дозу разумевања, ми из Савеза за ситуацију у клубовима, а клубови за ситуацију у којој је национални Савез који мора да учини све што је потребно да се спречи дисквалификација Србије".

Коментари / 0

Оставите коментар