Đilas: Nije u pitanju samo Partizan!

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije oglasio se posle sastanka sa klubovima.

Košarka 18.04.2016 | 18:20
Đilas: Nije u pitanju samo Partizan!

Rukovodstvo Košarkaškog saveza Srbije i predstavnici domaćih klubova održali su u ponedeljak sastanak na kojem je glavna tema bila aktuelna priča o problemima između FIBA i Evrolige.

Predsednik KSS, Dragan Đilas, informisao je klubove da je i naš Savez dobio dopis u kojem FIBA suspenduje 14 evropskih federacija, među njima i našu, sa Evropskog prvenstva 2017. godine, kao i da FIBA Evropa traži da ta odluka važi i za takmičenja pod jurisdikcijom FIBA Svet.

"Informisao sam klubove da je u petak u Ženevi sastanak FIBA Sveta, na kome treba da donesu takvu odluku, kao i o činjenici da je FIBA uputila dopis na adrese sedam zemalja učesnika ova dva kvalifikaciona turnira u Italiji i Srbiji sa pitanjem da li su oni spremni da preuzmu organizaciju, kao i nekolicini zemalja koje trenutno nisu među 18 učesnika kvalifikacionog turnira, da li žele da uzmu učešće ako neko od ovih zemalja bude suspendovan", poručio je Đilas i precizirao:

"Među zemljama koje igraju kvalifikacioni turnir to se odnosi na Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Grčku i Tursku, čak i na Češku, pošto je Nimburk potpisao za Evrokup. Jedino na koga se u ovom trenutku ne odnosi je Francuska, sve ostale evropske zemlje učesnice kvalifikacionih turnira su u istoj situaciji".

Prvi čovek KSS je naveo da je razgovarao sa čelnicima italijanske Federacije i koji su mu izneli šta će oni učiniti.

"Oni će zajedno sa svojim Olimpijskim komitetom postaviti zahtev pred tri kluba koja su odlučila da igraju Evrokup da od toga odustanu ili će biti suspendovani iz njihove nacionalne lige", otkrio je Đilas.

Situacija, međutim, nije ista za sve.

"Za zemlje našeg regiona postoji uslovljavanje od strane Evrolige da pobednik ide u elitno takmičenje, ali da tri ekipe moraju u Evrokup, što ne važi za Italiju, Grčku i Tursku. Oni već imaju svoje predstavnike, jedno ili dva garantovana mesta u Evroligi, pitanje je šta ostali hoće, ali nemaju tu vrstu uslovljavanja da moraju da igraju Evrokup".

Upravo je to ono što smeta Đilasu.

"Tu imam duboko neslaganje sa ljudima koji vode Evroligu, počevši od toga da nema uslovljavanja za zemlje koje imaju 11 garantovanih mesta, a koje važi za ostatak Evrope", istakao je i dodao:

"Našli smo se u situaciji da je od uslovljavanja od strane Evrolige, FIBA Evropa odgovorila svojim uslovljavanjem. Ne mislim da je to rešenje... Zato ću danas kao predsednik KSS uputiti dopis Patriku Baumanu i Đordiju Bertomenuu, sa željom da se, ipak, pronađe neko rešenje, jer nije sporno da FIBA prihvata da prvi ide u Evroligu. Ako je tako, ne vidim zašto bi Evroliga sama imala i drugo takmičenje, zar nije bolje da se dogovore oko toga i da nas sve zajedno reše ovog problema u koji su nas uveli. Ne znam da li će to naći na neki odjek, ali smatram da je to moja obaveza".

Upravni odbor KS Srbije sastaće se u utorak da bi zauzeo konačan stav.

"Obavestio sam klubove da ćemo sutra imati Upravni odbor i zauzeti stav o ovome što nam je sad na stolu. Ne mogu da prejudiciram stav UO, ali smatram da mi kao košarkaški savez i članica FIBA moramo da sprovodimo odluke FIBA dokle god one postoje, bez obzira da li se sa njima slažemo ili ne. Mislim da se u delu javnosti pravi priča da je ovde u pitanju samo Partizan, o čemu možemo da pričamo tek kada vidimo koji klub bi mogao da dođe u ovu situaciju, odnosno kada se završi ABA liga i vidimo ko je dobio mesto u Evroligi, koja takmičenja žele da igraju naši klubovi i ko uopšte ima ponudu za Evrokup, da bismo onda videli na koga se to odnosi".

U zaključku, Đilas je naveo:

"Jednostavno, na današnjem sastanku smo svi zajedno pokazali jednu dozu razumevanja, mi iz Saveza za situaciju u klubovima, a klubovi za situaciju u kojoj je nacionalni Savez koji mora da učini sve što je potrebno da se spreči diskvalifikacija Srbije".

Komentari / 0

Ostavite komentar