Ђилас: Интерес српске кошарке је да играмо ОИ!

Први човек КСС потврдио је да се Србија налази међу 14 суспендованих репрезентација са наредног ЕП: "Интерес српске кошарке је да ова генерација момака која то заслужује буде на Олимпијским играма"!

Кошарка 18.04.2016 | 17:00
Ђилас: Интерес српске кошарке је да играмо ОИ!

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас потврдио је данас новинарима да је ФИБА Европа искључила Србију са Европског првенства 2017. године.

Он је додао да постоји могућност да се Србији одузме и домаћинство квалификационог турнира за Олимпијске игре.

"Та одлука је дубоко погрешна, лоша и ништа добро не може да донесе", рекао је Ђиилас новинарима у Београду.

ФИБА Европа је послала допис Кошаркашком савезу Србије и другим националним савезима са одлуком о суспензији.

Ђилас је рекао да ће се следеће недеље одржати састанак српских клубова и других националних савеза да би се одлучило о даљим корацима.

Председник КСС навео је да је одлука Фиба "врло слична" одлуци Евролиге, која је раније објавила да неће дозвољавати наступ у Евролиги клубовима који не буду играли Еврокуп.

"Евролига је одабрала 11 клубова који ће да играју у следећих 10 година, а осталих пет места неће моћи да добију клубови из земаља које не играју Еврокуп. Фиба је рекла да Евролига може, али да Еврокуп не може, већ Лига шампиона. С једне стране, Евролига је уценила клубове, а Фиба савезе", рекао је Ђилас.

Први човек националног савеза рекао је и да је Фиба упутила допис за седам земаља у коме се интересује да ли ће моћи да организују квалификациони турнир за Олимпијске игре ако ти турнири буду одузети Италији и Србији.

"Ситуација јесте незгодна и непоштена и свака друга, али посао мене као председника јесте да штитим интересе српске кошарке, а за мене је највиши интерес кошарке интерес репрезентације. Уз поштовање према свим клубовима, важни су и Евролига и Еврокуп, али памте се Олимпијске игре и медаље са Олимпијаде", рекао је Ђилас.

Он је додао да КСС тренутно не брине толико о Европском првенству 2017. године, и оценио је да се "ЕП без 11 водећих земаља не би ни одржало".

Он је рекао да су могућности савеза, државе и европских институција временски ограничене.

"Тренутно се води спор између Евролиге и Фибе, пошто су тужили једно друго. Ако мене питате, ја не мислим да је ова одлука заснована на неком великом праву и статуту Фибе, али док ми то докажемо...Бојим се да би било као са неким другим стварима у нашој историји у последњих 20 година, кад нам се свашта дешавало, а после се показало да то није било тако", рекао је Ђилас.

"Разговараћемо са клубовима, предочићемо им ситуацију, која је тешка. Ја мислим да не постоје у Србији интереси једног или другог или трећег клуба, постоји само интерес српске кошарке, а интерес српске кошарке је да ова генерација момака која то заслужује буде на Олимпијским играма", рекао је Дјилас.

Спортски директор Партизана Драган Тодорић рекао је раније данас да ће се тај клуб држати раније донете одлуке да игра Еврокуп, као и да ће гледати сопствени интерес.

"Разумем став сваког клуба да жели да игра такмичење које хоће и интимно мислим да сваки клуб на то има право. Али, ако дођемо у ситуацију да интерес било ког клуба, не само Партизана, имате и Мега Лекс, који по пласману може да игра и Евролигу...мислим ипак да интерес мора да буде подређен интересима репрезентације", рекао је Ђилас.

Председник КСС поменуо је и да у регионалним савезима постоји неслагање и да одлука АБА да се приклони Евролиги доводи у питање и будућност тог такмичења, односно њеног формата.

Коментари / 0

Оставите коментар