Гдје су Американци у "Панами"? Имају...

У “папирима из Панаме“ се помињу имена бизнисмена, политичара и познатих личности из целог света, али веома мало њих има америчко држављанство.

 

Свијет 10.04.2016 | 20:54
Гдје су Американци у "Панами"? Имају...

Разлог је једноставан, Американци “не раде“ са својим новцем на егзотичним дестинацијама, решење су нашли код куће, у држави Делавер.

Преко 65% америчких компанија које су се нашле на листи 500 најбогатијих и огроман број мањих су уписане на адресама у малој и, на први поглед, успаваној држави.

Закони који су на снази у Делаверу омогућавају “лошим момцима“ да складиште свој тајни новац, навела је посматрачка група “Демаскирати корупцију”. ”Веома је лако да се у Делаверу отвори такозвана “шкољка компанија”. Имате адресу у Делаверу – имате уваженост у свету бизниса. Тако ствари функционишу у тајном пословању.

Не постоје информације о стварном власнику компаније или сфери бизниса компаније. Подаци о компанијама у Делаверу заправо не дају никаква стварна сазнања”, наводи Лесли Вејн, која је добила Полкову награду за новинарство за истраживања пословања компанија у Делаверу.

Транспарентност у пословању се поставља као највећи проблем. Амерички медији наводе да је некадашњи конгресмен из Луизијане Вилијем Џеферсон, који је постао познат по томе што је крио 90.000 долара у фрижидеру, пословао са најмање осам ”шкољка компанија” и у њима је складиштио стотине хиљада долара.

Такође, помиње се и име међународног трговца оружјем Виктора Баута, по чијем животу је снимљен филм “Господар рата”. Ни не чуди, јер је за отварање фиктивне компаније у Делаверу неопходно свега 248 долара. Делавер није једина америчка држава коју грађани САД користе као свој порески рај, веома либералне законе за регистрацију компанија и ниске порезе имају Невада и Вајоминг.

Амерички медији су пренели да су “услуге” “шкољка компанија” користили Лука Бојовић и Дарко Шарић, као и лидери мексичког наркоклана Лос Зетас, који су пословали кроз фирму која је водила рачуна о ергели коња у Оклахоми. Ипак, српски држављани имају "веће поверење" у офшор компаније, тако да су у "Панама пејперсима" наведена имена бизнисмена попут Војина Лазаревића, Зорана Дракулића, Филипа Цептера, али и фудбалера Дарка Ковачевића.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар