Gdje su Amerikanci u "Panami"? Imaju...

U “papirima iz Paname“ se pominju imena biznismena, političara i poznatih ličnosti iz celog sveta, ali veoma malo njih ima američko državljanstvo.

 

Svijet 10.04.2016 | 20:54
Gdje su Amerikanci u "Panami"? Imaju...

Razlog je jednostavan, Amerikanci “ne rade“ sa svojim novcem na egzotičnim destinacijama, rešenje su našli kod kuće, u državi Delaver.

Preko 65% američkih kompanija koje su se našle na listi 500 najbogatijih i ogroman broj manjih su upisane na adresama u maloj i, na prvi pogled, uspavanoj državi.

Zakoni koji su na snazi u Delaveru omogućavaju “lošim momcima“ da skladište svoj tajni novac, navela je posmatračka grupa “Demaskirati korupciju”. ”Veoma je lako da se u Delaveru otvori takozvana “školjka kompanija”. Imate adresu u Delaveru – imate uvaženost u svetu biznisa. Tako stvari funkcionišu u tajnom poslovanju.

Ne postoje informacije o stvarnom vlasniku kompanije ili sferi biznisa kompanije. Podaci o kompanijama u Delaveru zapravo ne daju nikakva stvarna saznanja”, navodi Lesli Vejn, koja je dobila Polkovu nagradu za novinarstvo za istraživanja poslovanja kompanija u Delaveru.

Transparentnost u poslovanju se postavlja kao najveći problem. Američki mediji navode da je nekadašnji kongresmen iz Luizijane Vilijem Džeferson, koji je postao poznat po tome što je krio 90.000 dolara u frižideru, poslovao sa najmanje osam ”školjka kompanija” i u njima je skladištio stotine hiljada dolara.

Takođe, pominje se i ime međunarodnog trgovca oružjem Viktora Bauta, po čijem životu je snimljen film “Gospodar rata”. Ni ne čudi, jer je za otvaranje fiktivne kompanije u Delaveru neophodno svega 248 dolara. Delaver nije jedina američka država koju građani SAD koriste kao svoj poreski raj, veoma liberalne zakone za registraciju kompanija i niske poreze imaju Nevada i Vajoming.

Američki mediji su preneli da su “usluge” “školjka kompanija” koristili Luka Bojović i Darko Šarić, kao i lideri meksičkog narkoklana Los Zetas, koji su poslovali kroz firmu koja je vodila računa o ergeli konja u Oklahomi. Ipak, srpski državljani imaju "veće poverenje" u ofšor kompanije, tako da su u "Panama pejpersima" navedena imena biznismena poput Vojina Lazarevića, Zorana Drakulića, Filipa Ceptera, ali i fudbalera Darka Kovačevića.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar