Зашто нас Фејсбук чини депресивним?

Сваки пети корисник друштвених мрежа признаје да га оне чине депресивним, показало је ново истраживање.

Информационе технологије 08.04.2016 | 08:40
Зашто нас Фејсбук чини депресивним?

Анкета спроведена над 6,9 милиона одраслих у Великој Британији показала је да су корисници друштвених мрежа депресивни, јер прате шта се дешава у животима других, па своје животе пореде с туђим.

Више од половине испитаника открило је да при коришћењу друштвених мрежа попут Фејсбука, Инстаграма или Твитера осећају притисак како и они треба да објављују занимљив садржај да би се други одушевљавали њиховим животом.

Осамнаест одсто испитаних корисника рекло је да објављују само оне фотографије за које верују да на њима изгледају атрактивно, а седам одсто анкетираних не објављује никакве друге фотографије осим оних прерађених у неком програму или провучених кроз одређени филтер.

Десет одсто корисника рекло је да су осрамоћени када њихов пост не добије ниједан лајк, твит или коментар. Осам одсто њих признало је да су уклонили пост када су видели да нема никаквих реакција. То најчешће раде особе од 18 година до 34 године.

У тој старосној групи је и знатан број особа које су биле кажњене на послу због објављивања неприкладних постова, а 23 одсто њих расправљало је на друштвеним мрежама с другим корисницима, док их је 17 одсто објављивало ствари док су били пијани, па су касније пожалили.

Истраживање је спровела компанија Привилеге Хоме Инсуранце, а Ден Симсон из ове компаније каже:

"Друштвене мреже доводе у питање појам модерних пријатељстава и уместо квалитетног времена проведеног заједно, људи се све више базирају на грађењу популарности површним интеракцијама попут лајкова. Све што је постављено на друштвене мреже видљиво је на Гуглу, тако да људи морају имати на уму шта објављују. Оног тренутка када кликнете на опцију 'објави', више нисте власник права на властити садржај."

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лијан

09.04.2016 05:13

Има их доста због свалерације буду откривени па падну у депресију

ОДГОВОРИТЕ