БиХ пријети терористички напад као у Паризу

Није искључена могућност да се у БиХ догоди терористички напад размјера напада из Брисела или Париза, оцијенио је један од водећих стручњака у области борбе против тероризма на подручју Балкана Владо Азиновић.

Босна и Херцеговина 06.04.2016 | 17:48
БиХ пријети терористички напад као у Паризу

Азиновић је додао да се безбједоносне службе БиХ упркос фрагментацији успјешно боре и представљају компетентног партнера сличним службама у свијету у спрјечавању ових безбједоносних изазова.

"Било би јако неодговорно да се понашамо као да се то овдје не може догодити. Потребна је једна доза опреза када је у питању понашање агенција, али и нас грађана према томе. Она наравно постоји и мислим да агенције које се брину о оваквим сигурносним изазовима то раде на врло компетентан и одговоран начин. С друге стране не треба изазивати панику нити страх", рекао је Азиновић на конференцији коју је у Коњицу организовала мисија ОЕБС-а у БиХ, упитан о могућности извођења великих терористичких напада у БиХ.

При томе је појаснио да и пуно организованије државе нису у стању супротставити новим бејбедносним искушењима будући да су починиоци терористичких дјела особе које никада нису биле забиљежене у полицијским досјеима.

"То наравно није случај само у БиХ. То је феномен с којим се боре и не успијевају изаћи на крај чак нити пуно компетентије, боље опремљене, устројеније и хијерархијски боље постављене државе. То постаје глобални феномен", оцијенио је Азиновић.

217 особа отишло у борбу на страни Исламске државе

Професор с Високе школе ЦЕПС-а и донедавни помоћник министра безбједности задужен за тероризам Вјекослав Вуковић упозорио је како велики безбједносни проблем представљају борци повратници с ратишта, посебно из Сирије и Ирака чије је кажњавање тек с једном годином затвора оцијенио лошом поруком у борби против тероризма.

У више случајева Тужилаштво БиХ склопило је споразуме да се ратницима, повратницима из Сирије и Ирака, изрекне казна затвора од једне године затвора.

Вуковић је истакнуо како је БиХ прва донијела измјене кривичног закона о служењу у паравојним формацијама. Теолог Мухамед Јусић истакао је да БиХ према теоретском одређењу екстремиста није у првој групи земаља за извођење терористичких напада истичући да је погодна за регрутовање сљедбеника.

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур оцијенио је изнимно важном улогу медија посебно стога јер су и сами медији били жртвама терористичких напада. Навео је да је изнимно важно да медији правилно презентују опасности од тероризма, али и избјегавају сензационализам.

"Важно је да новинари схвате какав утјецај и какву одговорност имају у овом контексту. Морају урадити све како би смањили допринос терористичкој пропаганди тако што ће смањити број сензационалистичких информација", појаснио је Мур.

(Ииндеx.хр)

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

биби

06.04.2016 16:03

Мислим да је ово неозбиљна процјена. Прво, озбиљним нападом у БиХ знају да би сјекли грану на којој сједе и да би се све агенције устремиле на њих сто им не одговара. Друго, највеци проценат странаца у ИСИС долази из БИХ тако да би угрозили регрутацију и све сто су стварали у БИХ протеклих 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.04.2016 16:04

Откуд терористи у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлана

06.04.2016 18:56

Ма може ова влада причати ал ћаћи свом и слати овакве глупости

Name

куки

06.04.2016 16:47

Ма ја ето диће аеродром требиње у зрак а можда и тузлански аеродром како би то био за њих успјех одјекнуло би то свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

06.04.2016 18:18

Хаха краљу

Name

загор тенеј

06.04.2016 16:49

Видим да вам је то у редакцији омиљена тема , сваки дан несто имате да казете на тему тероризма имам осијецај да призељкујетете да се тако несто деси а са друге стране оцекујете да неко инвестира у ову вукојебину. имали иједно мјесто у европи да је сигурно од тероризма ,ја мислим да нема .Зато пустите то одговорним агенцијама да раде на томе и не баљезгајте без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.04.2016 17:07

Истовариће пун камион џихадиста у центар неког града...а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

06.04.2016 17:49

Прзе их руси .. Нема их висе пуно ни у Сирији а камал да додју вамо :) .. писи пропало ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

06.04.2016 17:50

ОДМАХ ове СТРУЦЊАКЕ позвати на одговорност...и дедер брале одакле ТИ информације..или зајебанције. Зависи како се утврди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.04.2016 07:04

Најбољи коментар на ову тему икад написан.БРАВО !

Name

БиХ

06.04.2016 18:19

Све неки самопрогласени експерти... Немају појма, само прицају глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

лрсв

06.04.2016 18:28

БИХ није земља у којој је стварање ефекта од терористицког напада потребно,јер овде се сви политицари на власти труде да спроводе еугенику становниства на све могуце нацине. Такви напади имају за циљ стварање панике,страха,стварање слике о немоци дрзавног апарата итд.а то све није овде неопходно јер је БИХ дрзава која одумире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистрант

06.04.2016 18:47

Ре Бих,Ре Биби Уздржи се од оваквих коментара! Мени је уважени господин Азиновић био професор на студијима и заиста се ради о врхунском стручњаку из области тероризма! Поздрав за мог професора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре магустрант

06.04.2016 19:33

Знаци ако увазени проф Азиновиц казе то је онда суста истина! А јос да се суздрзимо од коментара? Ста ли си ти магистрирао бас ме интересује? А Владу Азиновица познајем веома добрио као и његове моралне и професионалне назоре. Ако иста знас о овој теми онда требас бити објективан а не износити субјективна мисљења магистре!

Name

Градјанин

06.04.2016 20:25

Лупетања у сврху предстојећих избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.04.2016 21:07

Нема од овога ниста БиХ висе није никоме интересантна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиромаство и оцај

06.04.2016 23:10

Низак зивотни стандард. Безнадје. То је плодно Ниста се не нуди само се трази и потразује. Не мислим да це бити напад него морају бити социјални немири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

07.04.2016 08:43

Како би се избјегли социјални немири? Наравно,причом о тероризму..