BiH prijeti teroristički napad kao u Parizu

Nije isključena mogućnost da se u BiH dogodi teroristički napad razmjera napada iz Brisela ili Pariza, ocijenio je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti borbe protiv terorizma na području Balkana Vlado Azinović.

Bosna i Hercegovina 06.04.2016 | 17:48
BiH prijeti teroristički napad kao u Parizu

Azinović je dodao da se bezbjedonosne službe BiH uprkos fragmentaciji uspješno bore i predstavljaju kompetentnog partnera sličnim službama u svijetu u sprječavanju ovih bezbjedonosnih izazova.

"Bilo bi jako neodgovorno da se ponašamo kao da se to ovdje ne može dogoditi. Potrebna je jedna doza opreza kada je u pitanju ponašanje agencija, ali i nas građana prema tome. Ona naravno postoji i mislim da agencije koje se brinu o ovakvim sigurnosnim izazovima to rade na vrlo kompetentan i odgovoran način. S druge strane ne treba izazivati paniku niti strah", rekao je Azinović na konferenciji koju je u Konjicu organizovala misija OEBS-a u BiH, upitan o mogućnosti izvođenja velikih terorističkih napada u BiH.

Pri tome je pojasnio da i puno organizovanije države nisu u stanju suprotstaviti novim bejbednosnim iskušenjima budući da su počinioci terorističkih djela osobe koje nikada nisu bile zabilježene u policijskim dosjeima.

"To naravno nije slučaj samo u BiH. To je fenomen s kojim se bore i ne uspijevaju izaći na kraj čak niti puno kompetentije, bolje opremljene, ustrojenije i hijerarhijski bolje postavljene države. To postaje globalni fenomen", ocijenio je Azinović.

217 osoba otišlo u borbu na strani Islamske države

Profesor s Visoke škole CEPS-a i donedavni pomoćnik ministra bezbjednosti zadužen za terorizam Vjekoslav Vuković upozorio je kako veliki bezbjednosni problem predstavljaju borci povratnici s ratišta, posebno iz Sirije i Iraka čije je kažnjavanje tek s jednom godinom zatvora ocijenio lošom porukom u borbi protiv terorizma.

U više slučajeva Tužilaštvo BiH sklopilo je sporazume da se ratnicima, povratnicima iz Sirije i Iraka, izrekne kazna zatvora od jedne godine zatvora.

Vuković je istaknuo kako je BiH prva donijela izmjene krivičnog zakona o služenju u paravojnim formacijama. Teolog Muhamed Jusić istakao je da BiH prema teoretskom određenju ekstremista nije u prvoj grupi zemalja za izvođenje terorističkih napada ističući da je pogodna za regrutovanje sljedbenika.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur ocijenio je iznimno važnom ulogu medija posebno stoga jer su i sami mediji bili žrtvama terorističkih napada. Naveo je da je iznimno važno da mediji pravilno prezentuju opasnosti od terorizma, ali i izbjegavaju senzacionalizam.

"Važno je da novinari shvate kakav utjecaj i kakvu odgovornost imaju u ovom kontekstu. Moraju uraditi sve kako bi smanjili doprinos terorističkoj propagandi tako što će smanjiti broj senzacionalističkih informacija", pojasnio je Mur.

(Iindex.hr)

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

bibi

06.04.2016 16:03

Mislim da je ovo neozbiljna procjena. Prvo, ozbiljnim napadom u BiH znaju da bi sjekli granu na kojoj sjede i da bi se sve agencije ustremile na njih sto im ne odgovara. Drugo, najveci procenat stranaca u ISIS dolazi iz BIH tako da bi ugrozili regrutaciju i sve sto su stvarali u BIH proteklih 25 godina.

ODGOVORITE
Name

Md

06.04.2016 16:04

Otkud teroristi u BiH

ODGOVORITE
Name

Toplana

06.04.2016 18:56

Ma može ova vlada pričati al ćaći svom i slati ovakve gluposti

Name

kuki

06.04.2016 16:47

Ma ja eto diće aerodrom trebinje u zrak a možda i tuzlanski aerodrom kako bi to bio za njih uspjeh odjeknulo bi to svijetom.

ODGOVORITE
Name

Bl

06.04.2016 18:18

Haha kralju

Name

zagor tenej

06.04.2016 16:49

Vidim da vam je to u redakciji omiljena tema , svaki dan nesto imate da kazete na temu terorizma imam osijecaj da prizeljkujetete da se tako nesto desi a sa druge strane ocekujete da neko investira u ovu vukojebinu. imali ijedno mjesto u evropi da je sigurno od terorizma ,ja mislim da nema .Zato pustite to odgovornim agencijama da rade na tome i ne baljezgajte bez veze.

ODGOVORITE
Name

Dragan

06.04.2016 17:07

Istovariće pun kamion džihadista u centar nekog grada...a?

ODGOVORITE
Name

Francuz

06.04.2016 17:49

Prze ih rusi .. Nema ih vise puno ni u Siriji a kamal da dodju vamo :) .. pisi propalo ..

ODGOVORITE
Name

Logika...

06.04.2016 17:50

ODMAH ove STRUCNJAKE pozvati na odgovornost...i deder brale odakle TI informacije..ili zajebancije. Zavisi kako se utvrdi.

ODGOVORITE
Name

re

07.04.2016 07:04

Najbolji komentar na ovu temu ikad napisan.BRAVO !

Name

BiH

06.04.2016 18:19

Sve neki samoproglaseni eksperti... Nemaju pojma, samo pricaju gluposti

ODGOVORITE
Name

lrsv

06.04.2016 18:28

BIH nije zemlja u kojoj je stvaranje efekta od teroristickog napada potrebno,jer ovde se svi politicari na vlasti trude da sprovode eugeniku stanovnistva na sve moguce nacine. Takvi napadi imaju za cilj stvaranje panike,straha,stvaranje slike o nemoci drzavnog aparata itd.a to sve nije ovde neophodno jer je BIH drzava koja odumire

ODGOVORITE
Name

Magistrant

06.04.2016 18:47

Re Bih,Re Bibi Uzdrži se od ovakvih komentara! Meni je uvaženi gospodin Azinović bio profesor na studijima i zaista se radi o vrhunskom stručnjaku iz oblasti terorizma! Pozdrav za mog profesora!

ODGOVORITE
Name

re magustrant

06.04.2016 19:33

Znaci ako uvazeni prof Azinovic kaze to je onda susta istina! A jos da se suzdrzimo od komentara? Sta li si ti magistrirao bas me interesuje? A Vladu Azinovica poznajem veoma dobrio kao i njegove moralne i profesionalne nazore. Ako ista znas o ovoj temi onda trebas biti objektivan a ne iznositi subjektivna misljenja magistre!

Name

Gradjanin

06.04.2016 20:25

Lupetanja u svrhu predstojećih izbora.

ODGOVORITE
Name

Srbin

06.04.2016 21:07

Nema od ovoga nista BiH vise nije nikome interesantna.

ODGOVORITE
Name

Siromastvo i ocaj

06.04.2016 23:10

Nizak zivotni standard. Beznadje. To je plodno Nista se ne nudi samo se trazi i potrazuje. Ne mislim da ce biti napad nego moraju biti socijalni nemiri.

ODGOVORITE
Name

tacno

07.04.2016 08:43

Kako bi se izbjegli socijalni nemiri? Naravno,pričom o terorizmu..