Исландски премијер дао оставку због афере

Исландски премијер Сигмундур Давид Гунлогсон поднео је данас оставку као прва већа жртва података процурелих преко "Панамских докумената" који су бацили светло на мрачни свет финансијских манипулација преко офшор финансија.

Свијет 06.04.2016 | 08:26
Исландски премијер дао оставку због афере

"Премијер је обавестио парламентарну групу (Партија напретка) да ће поднети оставку", рекао је у телевизијској изјави Сигурдур Инги Јохансон, потпредседник партије и министар пољопривреде.

Према процурелим подацима из докумената панамске правне фирме Мосак Фонсек, исландски премијер је имао офшор компанију Винтрис заједно са супругом. Он је оптужен да је скривао милионе долара породичног новца.

Гунлогсон је данас предложио председнику Исланда да распусти Парламент због ове афере што је председник одбацио и рекао да прво жели да се консултује са лидерима странака.

Исландска опозиција је јуче најавила је да ће тражити гласање о поверењу премијеру у Парламенту. Хиљаде Исландјана протестовале су испред Парламента тражећи његову оставку, а више од 16.000 градјана је потписало петицију с тим захтевом.

Пошто је у понедељак одбио да поднесе оставку, премијер је изгледа променио ту одлуку због растућег притиска из своје владајуће коалиције.На списку Медјународног конзорцијума истраживачких новинара, који је на основу досијеа процурелих из панамске фирме "Мосак Фонсека" спровео истрагу о офшор пословању светске елите, нашао се и исландски премијер за кога се наводи да је 2007. на Британским Девичанским острвима основао офшор компанију Винтрис ради сакривања неколико милиона долара током финансијске кризе на Исланду.

Гунлогсон је раније одбацио тврдње из панамских докумената, називајући их ловом на вештице против њега и његове супруге.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мили мој

06.04.2016 10:21

Кад би наси политицари имали савјест!

ОДГОВОРИТЕ