Сјајна иницијатвиа - Српска кошаркашка кућа славних!

Жири који би одлучивао о кандидатима и пријему морао би да буде ауторитативан, строг, са јасно изграђеним критеријумима.

Кошарка 31.03.2016 | 15:40
Сјајна иницијатвиа - Српска кошаркашка кућа славних!

Зграда у Сазоновој улици у којој су смештени Кошаркашки савез, мушка и женска лига, судије, тренери и администрација с правом се назива Кућом кошарке. Свако ко је бар једном био у ходнику на првом спрату могао је да види витрине са сликама пионира наше кошарке, али тај простор је мали да би стала пребогата историја наше кошарке.

Зато је покренута иницијатива преко „Кош магазина“ и „Блица“, да се у Београду отвори српска кошаркашка Кућа славних, или музеј наше кошарке. Имамо искуства земаља које су иако са мање резултата и славних личности, то урадиле. Решења су различита, од виртуелног музеја у Италији до великих простора у оквиру француске и шпанске федерације.

Надам се да нико неће спорити идеју да српска кошарка заслужује свој музеј. Реализација, свакако, није једноставна, али уз мало добре воље, сарадњу Кошаркашког савеза Србије, града Београда и, евентуално, Министарства спорта, техничка реализације не би требало да буде нерешив проблем. У Београду има толико напуштених биоскопа, затворених кафана, запуштених и неискоришћених простора у ужем центру града, потребно је само мало добре воље и конкретне акције да се неко заборављено место претвори у знаменитост града.

Сведоци смо да бројни спортисти поклањају своје медаље и трофеје, из овог или оног разлога, али ако је нека хуманитарна аукција у питању зашто се као купац не би појавио и Музеј кошарке? Средства за његово одржавање могла би се обезбедити, мањим делом, из буџета КСС, града или Министарства спорта а већим делом од улазница.

Наша Кућа славних била би прилика да се одужимо свим великанима који су дизали нашу кошарку. Улазак у Кућу славних, за живота или посмртно, био још једно признање за играче, тренере, функционере, судије па, зашто не, и новинаре који су деценијама популарисали кошарку. Да би се избегло разводњавање, жири који би одлучивао о кандидатима и пријему у наш кошаркашки Халл оф Фаме морао би да буде ауторитативан, строг, са јасно изграђеним критеријумима чија би стриктно поштовање спречило шпекулацију сваке врсте.

Маљковић: Музеј нека буде на Калемегдану

- Уверен сам да би кошаркашка Кућа славних била најпосећенији музеј у граду. Ако је о локацији реч, одмах гласам за Калемегдан, наша кошарка је тамо рођена. Кошарка, као дугогодишња перјаница српског спорта, нешто по чему смо били и остали познати и признати у свету, заслужује свој дом а бројни играчи, тренери и функционери који су је дизали место у њој - рекао је за "Блиц" Божидар Маљковић

Изложба у режији Бате Ђорђевића

Братислав - Бата Ђорђевић организовао је пре неколико година изложбу у школи у којој је пре више од 90 година први пут у Србији скакутала кошаркашка лопта. Сјајна колекција докумената, слика, књига, дресова, патика и других реквизита били би први корак у реализацији ове идеје. Од легендарног Владимира Цветковића сам чуо да је медаље и кошаркашке успомене поклонио Музеју спорта који формално постоји при Факултету за физичко васпитање, али је, без љутње, релативно непознат, сакривен од јавности и подалеко, у Кошутњаку.

Коментари / 0

Оставите коментар