Sjajna inicijatvia - Srpska košarkaška kuća slavnih!

Žiri koji bi odlučivao o kandidatima i prijemu morao bi da bude autoritativan, strog, sa jasno izgrađenim kriterijumima.

Košarka 31.03.2016 | 15:40
Sjajna inicijatvia - Srpska košarkaška kuća slavnih!

Zgrada u Sazonovoj ulici u kojoj su smešteni Košarkaški savez, muška i ženska liga, sudije, treneri i administracija s pravom se naziva Kućom košarke. Svako ko je bar jednom bio u hodniku na prvom spratu mogao je da vidi vitrine sa slikama pionira naše košarke, ali taj prostor je mali da bi stala prebogata istorija naše košarke.

Zato je pokrenuta inicijativa preko „Koš magazina“ i „Blica“, da se u Beogradu otvori srpska košarkaška Kuća slavnih, ili muzej naše košarke. Imamo iskustva zemalja koje su iako sa manje rezultata i slavnih ličnosti, to uradile. Rešenja su različita, od virtuelnog muzeja u Italiji do velikih prostora u okviru francuske i španske federacije.

Nadam se da niko neće sporiti ideju da srpska košarka zaslužuje svoj muzej. Realizacija, svakako, nije jednostavna, ali uz malo dobre volje, saradnju Košarkaškog saveza Srbije, grada Beograda i, eventualno, Ministarstva sporta, tehnička realizacije ne bi trebalo da bude nerešiv problem. U Beogradu ima toliko napuštenih bioskopa, zatvorenih kafana, zapuštenih i neiskorišćenih prostora u užem centru grada, potrebno je samo malo dobre volje i konkretne akcije da se neko zaboravljeno mesto pretvori u znamenitost grada.

Svedoci smo da brojni sportisti poklanjaju svoje medalje i trofeje, iz ovog ili onog razloga, ali ako je neka humanitarna aukcija u pitanju zašto se kao kupac ne bi pojavio i Muzej košarke? Sredstva za njegovo održavanje mogla bi se obezbediti, manjim delom, iz budžeta KSS, grada ili Ministarstva sporta a većim delom od ulaznica.

Naša Kuća slavnih bila bi prilika da se odužimo svim velikanima koji su dizali našu košarku. Ulazak u Kuću slavnih, za života ili posmrtno, bio još jedno priznanje za igrače, trenere, funkcionere, sudije pa, zašto ne, i novinare koji su decenijama popularisali košarku. Da bi se izbeglo razvodnjavanje, žiri koji bi odlučivao o kandidatima i prijemu u naš košarkaški Hall of Fame morao bi da bude autoritativan, strog, sa jasno izgrađenim kriterijumima čija bi striktno poštovanje sprečilo špekulaciju svake vrste.

Maljković: Muzej neka bude na Kalemegdanu

- Uveren sam da bi košarkaška Kuća slavnih bila najposećeniji muzej u gradu. Ako je o lokaciji reč, odmah glasam za Kalemegdan, naša košarka je tamo rođena. Košarka, kao dugogodišnja perjanica srpskog sporta, nešto po čemu smo bili i ostali poznati i priznati u svetu, zaslužuje svoj dom a brojni igrači, treneri i funkcioneri koji su je dizali mesto u njoj - rekao je za "Blic" Božidar Maljković

Izložba u režiji Bate Đorđevića

Bratislav - Bata Đorđević organizovao je pre nekoliko godina izložbu u školi u kojoj je pre više od 90 godina prvi put u Srbiji skakutala košarkaška lopta. Sjajna kolekcija dokumenata, slika, knjiga, dresova, patika i drugih rekvizita bili bi prvi korak u realizaciji ove ideje. Od legendarnog Vladimira Cvetkovića sam čuo da je medalje i košarkaške uspomene poklonio Muzeju sporta koji formalno postoji pri Fakultetu za fizičko vaspitanje, ali je, bez ljutnje, relativno nepoznat, sakriven od javnosti i podaleko, u Košutnjaku.

Komentari / 0

Ostavite komentar