Ц. Гора: Шок, туристи неће моћи ван хотела

Прве групе туриста полако су почеле да пристижу у Црну Гору, а Влада је тек усвојила план припреме туристичке сезоне.

Регион 27.03.2016 | 15:00
Ц. Гора: Шок, туристи неће моћи ван хотела

Представници туристичке привреде сматрају да то није у реду, јер се иста прича понавља годинама уназад.

"У туризму радим 36 година, сваке године се прича иста прича, односно крајем марта почнемо да причамо о припреми сезоне. Туристичка сезона је већ почела. У нашим хотелима су већ дошле прве групе туриста. Доласци туриста ће се интензивирати ускоро јер купалишна сезона почиње средином априла", оценио је за "Дан" председник Одбора за туризам Привредне коморе Драган Иванчевић.

Он је казао да Влада може да усваја планове који су добри на папиру, али да се мора констатовати да туристичка дестинација није спремна за сезону.

"Комунална опремљеност је незадовољавајућа, саобраћајнице су неприпремљене, док у обалном појасу доминирају остаци привремених објеката. Предсезона је јако добро продата, али се бојим да ће све остати на усвојеним плановима. Треба да знамо да већ имамо туристичке групе које су очекивале да ће доћи у уређену и припремљену туристичку дестинацију, која то, нажалост, није", рекао је Иванчевић.

Према његовим речима, припрема за следећу сезону почиње када оду последњи гости, а то је крај октобра, почетак новембра, док завршетак припреме за сезону треба да буде када дођу први гости, а они су већ дошли.

"Годинама понављамо исту грешку и причамо исту причу. Доносимо лепе планове које је немогуће реализовати до почетка сезоне. Ми који се бавимо туризмом знамо када је почетак сезоне, али из Владе још нико никад није рекао када почиње сезона. Поново ће сви гости који долазе у предсезони бити у шоку и неће моћи ван хотела да упражњавају било какву активност", истакао је Иванчевић.

Председник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић је казао да је март оптимално време за Владу да усваја план припреме туристичке сезоне.

"Свако за себе припрема сезону, не припрема нам је Влада. Не дај боже да нам је Влада припрема, ни код нас ни у једној другој земљи. Свако за себе припрема сезону, а Влада је припрема "глобално", од аеродрома, граница, путева до чистоће", рекао је Радуловић.

Радуловић је казао да код људи постоји погрешна слика да хотелијерима госте доводе Министарство туризма.

"Они никад нису, нити ће икад довести госте у Црну Гору. Ни код нас ни у било којој другој држави. Министарство је ту да се бори да имамо што повољнији амбијент, док је НТО промотер. Иза њих долазимо ми са конкретним партнерима", рекао је Радуловић.

Према његовим речима, путеви који се реконструишу нису раније могли да буду завршени због процедуре која прати тај посао пројектовање, расписивање тендера.

"Битно је да буде готово до јуна, када почиње прилив великог броја туриста", навео је он.

Извор: ЦДМ.ме

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

هقخنياص يز

27.03.2016 13:55

Сто се мене тице могу се спремати до миле воље. Ја у ЦГ нисам био 15година...нити цу. Грцка за исте паре нуди 60 пута висе, поцев од пријатног доцека и цисте воде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

27.03.2016 14:43

По обичају,највише туриста са Косова и из Албаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

27.03.2016 15:20

Сто се мене тице ове год цг ниста. Био просле године иве ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Ц.Гору

27.03.2016 16:19

Не идем ни по лекове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

27.03.2016 17:01

Био сам просле године у Игалу и исто је као и 98 е.... Не планирам поново ици за 15 год...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.03.2016 10:37

Мени кад би платили одмор не бих отишао код шиптара (Црногораца)

ОДГОВОРИТЕ