И у ФБиХ незадовољни пресудом Караџићу

У Федерацији БиХ углавном су незадовољни пресудом првом предједнику Републике Српске Радовану Караџићу, то се прије свега односи на Удружења породица жртава. Незадовољство је углавноим усмјерено на чињеницу да Караџић није осуђен за наводни геноцид у седам општина Републике Српске.

Босна и Херцеговина 24.03.2016 | 20:34
И у ФБиХ незадовољни пресудом Караџићу

“Ово је велико разочарење. Ми смо мислили да ће бити барем нека сатисфакција, према ономе шта се овдје догодило, али ја вјерујем у тужилаштво, вјерујем у суд, да ће се у неком жалбеном поступку утврдити шта се овдје догодило”, рекао је за Ал џазиру, Хамдија Јолдић предсједник Удружење логораша Приједора.

У Сребреници, у Меморијалном центру, након изрицања пресуде, владало је незадовољство.

“Мало је да су га осудили и доживотно, само када се виде размјера злочина овдје, а не у цијелој БиХ”, рекла је једна од Сребреничанки.

Представнице Удружења "Мајке Сребренице" из Хага, гдје су присуствовале изрицању пресуде Радовану Караџићу, изразиле су наду да ће у жалбеном поступку пресуда бити још строжија.

“Надамо се да ће бити жалбеног поступка, као и да ће Тужилаштво у хашком трибуналу припремити боље доказе и да ће доказати да се, не само у Сребреници десио геноцид, него и у оних седам општина које су садржане у оптужници”, рекла је Мунира Субашић из Удружења “Мајке Сребренице”.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао је са конференције за новинаре све у БиХ да пресуду не користе за политизацију.

“Позивам да се пресуда не политизује, већ да се њене поруке исправно и темељно ишчитају, како би сви добронамјерни људи у БиХ и региона имали користи од ње. Морамо се суочити са чињеницама, ма какве оне биле и односе градити на принципима истине и правде. То је тежак пут, али једини исправан и могућ”, рекао је Изетбеговић.

Правни тим Радована Караџића, одмах након изрицања пресуде најавио је подношење жалбе.

БН ТВ