I u FBiH nezadovoljni presudom Karadžiću

U Federaciji BiH uglavnom su nezadovoljni presudom prvom predjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, to se prije svega odnosi na Udruženja porodica žrtava. Nezadovoljstvo je uglavnoim usmjereno na činjenicu da Karadžić nije osuđen za navodni genocid u sedam opština Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 24.03.2016 | 20:34
I u FBiH nezadovoljni presudom Karadžiću

“Ovo je veliko razočarenje. Mi smo mislili da će biti barem neka satisfakcija, prema onome šta se ovdje dogodilo, ali ja vjerujem u tužilaštvo, vjerujem u sud, da će se u nekom žalbenom postupku utvrditi šta se ovdje dogodilo”, rekao je za Al džaziru, Hamdija Joldić predsjednik Udruženje logoraša Prijedora.

U Srebrenici, u Memorijalnom centru, nakon izricanja presude, vladalo je nezadovoljstvo.

“Malo je da su ga osudili i doživotno, samo kada se vide razmjera zločina ovdje, a ne u cijeloj BiH”, rekla je jedna od Srebreničanki.

Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" iz Haga, gdje su prisustvovale izricanju presude Radovanu Karadžiću, izrazile su nadu da će u žalbenom postupku presuda biti još strožija.

“Nadamo se da će biti žalbenog postupka, kao i da će Tužilaštvo u haškom tribunalu pripremiti bolje dokaze i da će dokazati da se, ne samo u Srebrenici desio genocid, nego i u onih sedam opština koje su sadržane u optužnici”, rekla je Munira Subašić iz Udruženja “Majke Srebrenice”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je sa konferencije za novinare sve u BiH da presudu ne koriste za politizaciju.

“Pozivam da se presuda ne politizuje, već da se njene poruke ispravno i temeljno iščitaju, kako bi svi dobronamjerni ljudi u BiH i regiona imali koristi od nje. Moramo se suočiti sa činjenicama, ma kakve one bile i odnose graditi na principima istine i pravde. To je težak put, ali jedini ispravan i moguć”, rekao je Izetbegović.

Pravni tim Radovana Karadžića, odmah nakon izricanja presude najavio je podnošenje žalbe.

BN TV