Формула 1: Нико се не слаже, али нема промјена...!

Први човек Формуле 1 Берни Еклстон рекао је да ће и за предстојећу трку у Бахреину важити нови систем квалификација, којим није задовољна већина возача.

Остали спортови 26.03.2016 | 08:20
Формула 1: Нико се не слаже, али нема промјена...!

Од ове сезоне уведен је нови формат квалификација за трке Формуле 1, а правило је ступило на снагу у првој трци шампионата 20. марта у Мелбурну, за Велику награду Аустралије.

Према новим правилима, квалификације се возе у три фазе, а у одређеним временским интервалима испадају најспорији возачи. Екипе и возачи нису задовољни новим форматом па су затражили да се врати стари систем.

"Они ће радити оно што сам предложио, да оставе ствари какве јесу за предстојећу трку у Бахреину. После тога ћемо добро погледати ситуацију и одлучити да ли је оно што смо урадили добро или погрешно, да ли је потребна модификација и да ли ћемо од тога одустати", рекао је Еклстон за британски Аутоспорт.

Еклстон је подсетио да је Међународна аутомобилска федерација (ФИА) предложила нови формат квалификација.

"Рекао сам им да ћемо подржати све оно што мисле да је исправно. Али, нико не зна шта је добро, остаћемо на новом систему и видећемо после Бахреина. После две трке у шампионату видећемо да ли је нови формат добра или лоша ствар. Такође, ни екипе нису разумеле шта раде, а то нимало није помогло", рекао је Еклстон.

Пол позицију у Аустралији обезбедио је актуелни светски првак Луис Хамилтон из Мерцедеса, а у трци је победио његов клупски колега Нико Розберг.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 возиће се 3. априла за Велику награду Бахреина.

ПРАВИЛА
Према новим правилима квалификације се сада возе у три фазе. Прва траје 16, друга 15, а трећа 14 минута. У Q1 након 7 минута следи елиминација најспоријег возача, а потом се на сваких 90 секунди елиминише наредни најспорији возач, све до истека времена. У Q2 наставља 15 такмичара. Он траје минут краће од Q1 и након 6 минута елиминише се најспорији возач, а потом на сваких 90 секунди испада по један најспорији, све до истека времена. Испада седморица возача, а у Q3 такмичење наставља осам возача. Он траје 14 минута, а након пет минута почиње елиминација најспоријих (на сваких 90 секунди - све до истека времена). Најбржа два возача остају у "финалу" које траје 90 секунди.

Коментари / 0

Оставите коментар