Formula 1: Niko se ne slaže, ali nema promjena...!

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da će i za predstojeću trku u Bahreinu važiti novi sistem kvalifikacija, kojim nije zadovoljna većina vozača.

Ostali sportovi 26.03.2016 | 08:20
Formula 1: Niko se ne slaže, ali nema promjena...!

Od ove sezone uveden je novi format kvalifikacija za trke Formule 1, a pravilo je stupilo na snagu u prvoj trci šampionata 20. marta u Melburnu, za Veliku nagradu Australije.

Prema novim pravilima, kvalifikacije se voze u tri faze, a u određenim vremenskim intervalima ispadaju najsporiji vozači. Ekipe i vozači nisu zadovoljni novim formatom pa su zatražili da se vrati stari sistem.

"Oni će raditi ono što sam predložio, da ostave stvari kakve jesu za predstojeću trku u Bahreinu. Posle toga ćemo dobro pogledati situaciju i odlučiti da li je ono što smo uradili dobro ili pogrešno, da li je potrebna modifikacija i da li ćemo od toga odustati", rekao je Eklston za britanski Autosport.

Eklston je podsetio da je Međunarodna automobilska federacija (FIA) predložila novi format kvalifikacija.

"Rekao sam im da ćemo podržati sve ono što misle da je ispravno. Ali, niko ne zna šta je dobro, ostaćemo na novom sistemu i videćemo posle Bahreina. Posle dve trke u šampionatu videćemo da li je novi format dobra ili loša stvar. Takođe, ni ekipe nisu razumele šta rade, a to nimalo nije pomoglo", rekao je Eklston.

Pol poziciju u Australiji obezbedio je aktuelni svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa, a u trci je pobedio njegov klupski kolega Niko Rozberg.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 voziće se 3. aprila za Veliku nagradu Bahreina.

PRAVILA
Prema novim pravilima kvalifikacije se sada voze u tri faze. Prva traje 16, druga 15, a treća 14 minuta. U Q1 nakon 7 minuta sledi eliminacija najsporijeg vozača, a potom se na svakih 90 sekundi eliminiše naredni najsporiji vozač, sve do isteka vremena. U Q2 nastavlja 15 takmičara. On traje minut kraće od Q1 i nakon 6 minuta eliminiše se najsporiji vozač, a potom na svakih 90 sekundi ispada po jedan najsporiji, sve do isteka vremena. Ispada sedmorica vozača, a u Q3 takmičenje nastavlja osam vozača. On traje 14 minuta, a nakon pet minuta počinje eliminacija najsporijih (na svakih 90 sekundi - sve do isteka vremena). Najbrža dva vozača ostaju u "finalu" koje traje 90 sekundi.

Komentari / 0

Ostavite komentar