Јаја су здравија него што мислите

Јаја су јефтини извор беланчевина које осигуравају раст и развој свих телесних ткива.

Здравље 24.03.2016 | 10:30
Јаја су здравија него што мислите

Ево зашто би их требало јести чешће, без обзира на количину холестерола у овим протеинским бомбицама.

Флексибилна намирница

Тешко је пронаћи намирницу која има кулинарску флексибилност као јаје. Оно се може припремати на различите начине, а незаобилазан је додатак различитих теста, тестенина, крема за колаче и торте. У стотину грама јаја налази се око 150 калорија, па га у зависности од обраде можемо назвати дијеталном намирницом.

Најмање калорија унећемо у организам ако јаје једемо кувано из љуске или поширамо у води, а број калорија ће се знатно повећати ако га печемо у уљу и мешамо с другим калоричним намирницама. Две трећине јаја заузима нискокалорично беланце (отприлике 50 калорија на стотину грама), док је жуманце примарни извор масти (око 350 калорија на 100 грама).

Изврстан извор беланчевина

Јаје је одличан извор беланчевина – у стотину грама налази се око 13 одсто ове важне ствари која гради цело телесно ткиво, па је неопходна за изградњу мишића. Уједно, реч је о јединој природној намирници која кувањем у љусци задржава сву хранљиву вредност. Уз то одличан је извор фосфора, селена, пантотенске киселине и витамина А, Б12 и Д.

Садржи и гвожђе, цинк, калијум и витамин Е. Не треба бацати чак ни љуску – она је извор калцијума и магнезијума која ће бити нарочито корисна као ђубриво за земљу. Смрвите љуску јајета до ситних комадића и њима ‘нахраните’ своју башту.

Извор доброг или лошег холестерола?

У једном великом јајету налази се више од 200 милиграма холестерола, што је веома велика количина. Иако је овај податак деценијама коришћен како би се пропагирала његова штетност за људско здравље, многобројне студије показале су да холестерол из јаја нема негативан утицај на холестерол у крви човека.

Штавише, показало се да редовна конзумација жуманца повишава ХДЛ или добар холестерол, док су висине ЛДЛ или лошег холестерола биле сведене на допуштене границе.

Не треба заборавити и да су јаја богата антиоксидансом лутеином који спречава макуларну дегенерацију ока и штите овај орган од прераног губитка вида.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кухар

24.03.2016 09:42

Још ако су са месом тад су најздравија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

24.03.2016 14:21

Нароцито јаја од кока које су слободне од ових кока са фарми не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мезетас

24.03.2016 20:44

Увијек гледам да у фризидеру има јаја и сланине,остало ме не занима.

ОДГОВОРИТЕ