Jaja su zdravija nego što mislite

Jaja su jeftini izvor belančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih telesnih tkiva.

Zdravlje 24.03.2016 | 10:30
Jaja su zdravija nego što mislite

Evo zašto bi ih trebalo jesti češće, bez obzira na količinu holesterola u ovim proteinskim bombicama.

Fleksibilna namirnica

Teško je pronaći namirnicu koja ima kulinarsku fleksibilnost kao jaje. Ono se može pripremati na različite načine, a nezaobilazan je dodatak različitih testa, testenina, krema za kolače i torte. U stotinu grama jaja nalazi se oko 150 kalorija, pa ga u zavisnosti od obrade možemo nazvati dijetalnom namirnicom.

Najmanje kalorija unećemo u organizam ako jaje jedemo kuvano iz ljuske ili poširamo u vodi, a broj kalorija će se znatno povećati ako ga pečemo u ulju i mešamo s drugim kaloričnim namirnicama. Dve trećine jaja zauzima niskokalorično belance (otprilike 50 kalorija na stotinu grama), dok je žumance primarni izvor masti (oko 350 kalorija na 100 grama).

Izvrstan izvor belančevina

Jaje je odličan izvor belančevina – u stotinu grama nalazi se oko 13 odsto ove važne stvari koja gradi celo telesno tkivo, pa je neophodna za izgradnju mišića. Ujedno, reč je o jedinoj prirodnoj namirnici koja kuvanjem u ljusci zadržava svu hranljivu vrednost. Uz to odličan je izvor fosfora, selena, pantotenske kiseline i vitamina A, B12 i D.

Sadrži i gvožđe, cink, kalijum i vitamin E. Ne treba bacati čak ni ljusku – ona je izvor kalcijuma i magnezijuma koja će biti naročito korisna kao đubrivo za zemlju. Smrvite ljusku jajeta do sitnih komadića i njima ‘nahranite’ svoju baštu.

Izvor dobrog ili lošeg holesterola?

U jednom velikom jajetu nalazi se više od 200 miligrama holesterola, što je veoma velika količina. Iako je ovaj podatak decenijama korišćen kako bi se propagirala njegova štetnost za ljudsko zdravlje, mnogobrojne studije pokazale su da holesterol iz jaja nema negativan uticaj na holesterol u krvi čoveka.

Štaviše, pokazalo se da redovna konzumacija žumanca povišava HDL ili dobar holesterol, dok su visine LDL ili lošeg holesterola bile svedene na dopuštene granice.

Ne treba zaboraviti i da su jaja bogata antioksidansom luteinom koji sprečava makularnu degeneraciju oka i štite ovaj organ od preranog gubitka vida.

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kuhar

24.03.2016 09:42

Još ako su sa mesom tad su najzdravija.

ODGOVORITE
Name

Pero

24.03.2016 14:21

Narocito jaja od koka koje su slobodne od ovih koka sa farmi ne vjerujem.

ODGOVORITE
Name

Mezetas

24.03.2016 20:44

Uvijek gledam da u frizideru ima jaja i slanine,ostalo me ne zanima.

ODGOVORITE