Савченко проглашена кривом за убиство

Суд у Русији прогласио је данас украјинског пилота Нађу Савченко кривом због умешаности у убиство два руска новинара на истоку Украјине, преноси ББЦ.

Свијет 22.03.2016 | 15:40
Савченко проглашена кривом за убиство

Судија је данас завршио читање пресуде које је почело јуче. Како је речено на суђењу, "суд нема сумње да је Савченкова криова по свим тачкама оптужнице". Тужилац је рекао да је Савчекова била вођена политичком мржњом, а док јој је пресуда читана певала је украјинске песме.

Осуђена је на 23 године затвора, али како је раније јавила неће признати одлуку суда какаве год она да буде.

Савченкова, војни пилот, била је добровољац у украјинском батаљону, а оптужена је да је одала координате за гранатирање у којем је страдало двоје новинара и неколико цивила у јулу 2014. године, као и да је у тој акцији била водјена "политичком мржњом".

Оптужена је по три тачке, за убиство, покушај убиства и нелегалан прелазак границе. Тужилаштво је затражило 23 године затворске казне за Надју Савченко.

Судија је данас рекао и да ће Савченкова морати и да плати казну због илегалног преласка границе приликом уласка у Русију.

Њен адвокат најавио је јуче да она неће признати одлуку руског суда каква год она била и да се неће жалити на пресуду. Он је рекао да ће она наставити штрајк гладју и жедју после изрицања пресуде захтевајући да буде пуштена и враћена у Украјину.Она је већ држала штрајк и гладју и жедју, али је касније почела да пије воду, мада је наставила да штрајкује гладју.

Украјинска влада је протестовала против њеног хапшења, а Сједињене Америчке Државе и ЕУ су позвале Москву да одмах ослободи Савченко.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар