Savčenko proglašena krivom za ubistvo

Sud u Rusiji proglasio je danas ukrajinskog pilota Nađu Savčenko krivom zbog umešanosti u ubistvo dva ruska novinara na istoku Ukrajine, prenosi BBC.

Svijet 22.03.2016 | 15:40
Savčenko proglašena krivom za ubistvo

Sudija je danas završio čitanje presude koje je počelo juče. Kako je rečeno na suđenju, "sud nema sumnje da je Savčenkova kriova po svim tačkama optužnice". Tužilac je rekao da je Savčekova bila vođena političkom mržnjom, a dok joj je presuda čitana pevala je ukrajinske pesme.

Osuđena je na 23 godine zatvora, ali kako je ranije javila neće priznati odluku suda kakave god ona da bude.

Savčenkova, vojni pilot, bila je dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem je stradalo dvoje novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je u toj akciji bila vodjena "političkom mržnjom".

Optužena je po tri tačke, za ubistvo, pokušaj ubistva i nelegalan prelazak granice. Tužilaštvo je zatražilo 23 godine zatvorske kazne za Nadju Savčenko.

Sudija je danas rekao i da će Savčenkova morati i da plati kaznu zbog ilegalnog prelaska granice prilikom ulaska u Rusiju.

Njen advokat najavio je juče da ona neće priznati odluku ruskog suda kakva god ona bila i da se neće žaliti na presudu. On je rekao da će ona nastaviti štrajk gladju i žedju posle izricanja presude zahtevajući da bude puštena i vraćena u Ukrajinu.Ona je već držala štrajk i gladju i žedju, ali je kasnije počela da pije vodu, mada je nastavila da štrajkuje gladju.

Ukrajinska vlada je protestovala protiv njenog hapšenja, a Sjedinjene Američke Države i EU su pozvale Moskvu da odmah oslobodi Savčenko.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar