Само два приватна породилишта у БиХ

Осим у државним болницама у Босни и Херцеговини пород је могуће обавити и у двије приватне болнице. Обје се налазе на подручју Републике Српске, Специјална болница за физиологију и болести женских репродуктивних органа "Неовита" на Палама и Болница за гинекологију и акушерство "Јелена" у Бањој Луци.

Босна и Херцеговина 22.03.2016 | 07:21
Само два приватна породилишта у БиХ

По закону, да би приватна болница добила овакву врсту дозволе мора имати до 10 кревета, двије операционе сала (посебно порођајну), као и посебну опрему. Што се тиче кадра, обавезна су два гинеколога, педијатар, анестезиолог с уговором о дјелу, инструментарка, двије бабице, анестетичарка и лаборант.

Приватна болница 'Неовита' никада није наплаћивала услуге порода, већ су породиље своја права остваривале преко Фонда здравственог осигурања Републике Српске. Из Фонда су саопштили да је прије неколико година с овом болницом прекинут уговор, управо због наведеног судског спора.

Болница "Неовита" на Палама, у власништву доктора Слободан Ђерића отворена је 1. јануара 2008. године и од тада је у овој приватној здравственој установи могуће обавити услуге порода, операција, прегледа и лијечења дојки. Међутим, 2013. године Министарство рада Републике Српске забранило је услуге порода у овој приватној болничкој установи, јер је др. Ђерић стекао услове за пензију. У разговору за Клиx.ба др. Ђерић каже да је Уставни суд Српске исте године поништио ту одлуку, а да је болница покренула тужбу преко Окружног суда у Бањој Луци.

Ђерић је такође рекао и да болница није престајала с радом као и да су се породи регуларно одвијали.

"Одобрење о поновном раду болнице стигло је из Министарства здравства прије неколико дана, стога ћемо сада поново покренути процедуру сарадње с Фондом Републике Српске. У међувремену, породе нисмо наплаћивали. Ова медицинска установа је равноправна с било којом у државном власништву, потребно је да пацијенткиње донесу само упутницу од љекара опште праксе. Иначе, преко Фонда пород регуларним путем кошта 700 КМ, а царски рез 1400 КМ", рекао је др Ђерић.

Када је у питању друга приватна болница у БиХ у којој је могуће обавити пород, Клиника за гинекологију и акушерство "Јелена" у Бањој Луци, цијене су нешто више.

"Пород природним путем кошта 3.500 КМ уз присуство гинеколога, педијатра и анестезилога, што додатно укључује комплетну терапију и боравак у болници три дана. Пород царским резом кошта 5.000 КМ и укључује боравак у болници пет дана. Потребно је да се пацијенткиње мјесец дана раније најаве, како би им био обезбјеђен смјештај“, речено је у овој установи.

Судећи према бројним коментарима на форумима, будуће мајке би жељеле више приватних медицинских установа у нашој земљи. Тако би, како наводе, имали више избора за свој новац. Општепознато је и незадовољство гинеколошким усугама и порођајним процесом у јавним здравственим установама у БиХ, стога је то још један од разлога за већим бројем приватних болница.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кнд бл

22.03.2016 09:30

Али су прескупи...од 3,5 до 5000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

22.03.2016 10:16

Ј.бле вас приватне клинике. Похлепни назови доктори. Фуј. Развалили сте све, ко пси масну поњаву.

ОДГОВОРИТЕ