Samo dva privatna porodilišta u BiH

Osim u državnim bolnicama u Bosni i Hercegovini porod je moguće obaviti i u dvije privatne bolnice. Obje se nalaze na području Republike Srpske, Specijalna bolnica za fiziologiju i bolesti ženskih reproduktivnih organa "Neovita" na Palama i Bolnica za ginekologiju i akušerstvo "Jelena" u Banjoj Luci.

Bosna i Hercegovina 22.03.2016 | 07:21
Samo dva privatna porodilišta u BiH

Po zakonu, da bi privatna bolnica dobila ovakvu vrstu dozvole mora imati do 10 kreveta, dvije operacione sala (posebno porođajnu), kao i posebnu opremu. Što se tiče kadra, obavezna su dva ginekologa, pedijatar, anesteziolog s ugovorom o djelu, instrumentarka, dvije babice, anestetičarka i laborant.

Privatna bolnica 'Neovita' nikada nije naplaćivala usluge poroda, već su porodilje svoja prava ostvarivale preko Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Iz Fonda su saopštili da je prije nekoliko godina s ovom bolnicom prekinut ugovor, upravo zbog navedenog sudskog spora.

Bolnica "Neovita" na Palama, u vlasništvu doktora Slobodan Đerića otvorena je 1. januara 2008. godine i od tada je u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi moguće obaviti usluge poroda, operacija, pregleda i liječenja dojki. Međutim, 2013. godine Ministarstvo rada Republike Srpske zabranilo je usluge poroda u ovoj privatnoj bolničkoj ustanovi, jer je dr. Đerić stekao uslove za penziju. U razgovoru za Klix.ba dr. Đerić kaže da je Ustavni sud Srpske iste godine poništio tu odluku, a da je bolnica pokrenula tužbu preko Okružnog suda u Banjoj Luci.

Đerić je takođe rekao i da bolnica nije prestajala s radom kao i da su se porodi regularno odvijali.

"Odobrenje o ponovnom radu bolnice stiglo je iz Ministarstva zdravstva prije nekoliko dana, stoga ćemo sada ponovo pokrenuti proceduru saradnje s Fondom Republike Srpske. U međuvremenu, porode nismo naplaćivali. Ova medicinska ustanova je ravnopravna s bilo kojom u državnom vlasništvu, potrebno je da pacijentkinje donesu samo uputnicu od ljekara opšte prakse. Inače, preko Fonda porod regularnim putem košta 700 KM, a carski rez 1400 KM", rekao je dr Đerić.

Kada je u pitanju druga privatna bolnica u BiH u kojoj je moguće obaviti porod, Klinika za ginekologiju i akušerstvo "Jelena" u Banjoj Luci, cijene su nešto više.

"Porod prirodnim putem košta 3.500 KM uz prisustvo ginekologa, pedijatra i anesteziloga, što dodatno uključuje kompletnu terapiju i boravak u bolnici tri dana. Porod carskim rezom košta 5.000 KM i uključuje boravak u bolnici pet dana. Potrebno je da se pacijentkinje mjesec dana ranije najave, kako bi im bio obezbjeđen smještaj“, rečeno je u ovoj ustanovi.

Sudeći prema brojnim komentarima na forumima, buduće majke bi željele više privatnih medicinskih ustanova u našoj zemlji. Tako bi, kako navode, imali više izbora za svoj novac. Opštepoznato je i nezadovoljstvo ginekološkim usugama i porođajnim procesom u javnim zdravstvenim ustanovama u BiH, stoga je to još jedan od razloga za većim brojem privatnih bolnica.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

knd bl

22.03.2016 09:30

Ali su preskupi...od 3,5 do 5000 KM

ODGOVORITE
Name

Cezar

22.03.2016 10:16

J.ble vas privatne klinike. Pohlepni nazovi doktori. Fuj. Razvalili ste sve, ko psi masnu ponjavu.

ODGOVORITE