Индустријска зона - туристичка атракција Њемачке

Са 100 концертних хала, 120 позоришта и 200 музеја на месту некадашњих рудника и челичана, област Рур данас је културни центар Немачке, пишу "Вечерње новости".

Путовања 21.03.2016 | 14:30
Индустријска зона - туристичка атракција Њемачке

Рурска област је већ два века синоним за индустрију, јер су се овде налазили велики комплекси. Са 5,3 милиона људи, ово је четврта највећа урбана област која је живела од експлоатације природног богатства угља и производње челика. Међутим, потражња за угљем пала је после 1960. године, а рад челичана постао је неисплатив. Последњи рудник затворен је прошле године.

- Дуго је трајала расправа о томе да ли срушити 3.500 индустријских постројења и изградити потпуно нову област - каже Андреас Веитегер, директор Туристичке организације Рура. - Ипак је превладала идеја да се све конзервира и претвори у културну област, а да се потомци рудара баве високом технологијом и услужним сектором.

Сада су градови попут Бохума, Дортмунда, Есена или Оберхаузена, који су повезани локалним превозом и возом, препуни изненађења. Ово је простор с највећом концентрацијом културних добара у Европи. Загађења ваздуха и воде Рурске области су - прошлост.

- Сада нас посећују туристи жељни здравог одмора, јер им нудимо 700 километара лепих бициклистичких стаза оцењених са четири звездице - истиче Веитегер. - Од 2010. године, када је Рурска област била европска престоница културе, наша трансформација је очигледна. Ми славимо индустријско наслеђе кроз културу. Организујемо фестивале међу постројењима, отварамо изложбе у гасометрима, гости ручају у транспортним торњевима, слушају концерте у машинским халама, гледају представе у високим пећима... Дуизбург је постао парк са центром за роњење у некадашњем гасометру и зидовима за алпско пењање. У Оберхаузену је гасометар претворен у шопинг мол, а складиште кокса у изложбену салу.

У Бохуму, где је некада куљао дим из високих пећи, сада се налази највећи музеј рударства на свету који годишње посети пола милиона људи. Овде се налази и планетаријум, а овај град, који је имао највише површинских копова, сада има највише позоришта! Некада најпрљавијом реком Емшер, код Дортмунда, поново пливају рибе.

- Имамо мрежу од 200 музеја. А љубитељи фудбала са задовољством плаћају улазницу од шест евра да би видели историју Бундеслиге - истиче Веитегер.

БРДА

Посебну атракцију представља 120 брда индустријског шута која сада имају адреналинске садржаје, а на врху скулптуре.

Рурска област је под заштитом Унеска, а с нискобуџетном авио-компанијом која три пута недељно лети до Дортмунда може да се нађе авионска карта за 19 евра.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар