Industrijska zona - turistička atrakcija Njemačke

Sa 100 koncertnih hala, 120 pozorišta i 200 muzeja na mestu nekadašnjih rudnika i čeličana, oblast Rur danas je kulturni centar Nemačke, pišu "Večernje novosti".

Putovanja 21.03.2016 | 14:30
Industrijska zona - turistička atrakcija Njemačke

Rurska oblast je već dva veka sinonim za industriju, jer su se ovde nalazili veliki kompleksi. Sa 5,3 miliona ljudi, ovo je četvrta najveća urbana oblast koja je živela od eksploatacije prirodnog bogatstva uglja i proizvodnje čelika. Međutim, potražnja za ugljem pala je posle 1960. godine, a rad čeličana postao je neisplativ. Poslednji rudnik zatvoren je prošle godine.

- Dugo je trajala rasprava o tome da li srušiti 3.500 industrijskih postrojenja i izgraditi potpuno novu oblast - kaže Andreas Veiteger, direktor Turističke organizacije Rura. - Ipak je prevladala ideja da se sve konzervira i pretvori u kulturnu oblast, a da se potomci rudara bave visokom tehnologijom i uslužnim sektorom.

Sada su gradovi poput Bohuma, Dortmunda, Esena ili Oberhauzena, koji su povezani lokalnim prevozom i vozom, prepuni iznenađenja. Ovo je prostor s najvećom koncentracijom kulturnih dobara u Evropi. Zagađenja vazduha i vode Rurske oblasti su - prošlost.

- Sada nas posećuju turisti željni zdravog odmora, jer im nudimo 700 kilometara lepih biciklističkih staza ocenjenih sa četiri zvezdice - ističe Veiteger. - Od 2010. godine, kada je Rurska oblast bila evropska prestonica kulture, naša transformacija je očigledna. Mi slavimo industrijsko nasleđe kroz kulturu. Organizujemo festivale među postrojenjima, otvaramo izložbe u gasometrima, gosti ručaju u transportnim tornjevima, slušaju koncerte u mašinskim halama, gledaju predstave u visokim pećima... Duizburg je postao park sa centrom za ronjenje u nekadašnjem gasometru i zidovima za alpsko penjanje. U Oberhauzenu je gasometar pretvoren u šoping mol, a skladište koksa u izložbenu salu.

U Bohumu, gde je nekada kuljao dim iz visokih peći, sada se nalazi najveći muzej rudarstva na svetu koji godišnje poseti pola miliona ljudi. Ovde se nalazi i planetarijum, a ovaj grad, koji je imao najviše površinskih kopova, sada ima najviše pozorišta! Nekada najprljavijom rekom Emšer, kod Dortmunda, ponovo plivaju ribe.

- Imamo mrežu od 200 muzeja. A ljubitelji fudbala sa zadovoljstvom plaćaju ulaznicu od šest evra da bi videli istoriju Bundeslige - ističe Veiteger.

BRDA

Posebnu atrakciju predstavlja 120 brda industrijskog šuta koja sada imaju adrenalinske sadržaje, a na vrhu skulpture.

Rurska oblast je pod zaštitom Uneska, a s niskobudžetnom avio-kompanijom koja tri puta nedeljno leti do Dortmunda može da se nađe avionska karta za 19 evra.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar