Амерички туриста ухапшен јер је копао по пећини

Један млади амерички туриста ухапшен је након што је провео ноћ у историјској пећини испод јерусалимског старог града, јављају израелски медији.

Путовања 17.03.2016 | 10:30
Амерички туриста ухапшен јер је копао по пећини

У извештајима се наводи да је он можда тражио закопано благо у пећини Зедекије (Сидкије, последњег краља Јуде), познатој и као Соломонови каменоломи, која се простире на око 9.000 квадратних метара испод муслиманског кварта.

Израелски лист "Харец" наводи да се 19-годишњи туриста сакрио у пећину у време затварања и да је потом ископао више рупа. Када су ујутру радници дошли на посао, пронашли су га прекривеног блатом и прашином.

У његовом руксаку пронађено је неколико безвредних кречњачких стена, саопштила је полиција, а у "Харецу" се сугерише да је млади Американац можда патио од такозваног јерусалимског синдрома, који искусе неки туристи када први посете Свету земљу и обузме их њен религиозни занос.

Зедекијина пећина је остатак онога што је био највећи каменолом у Јерусалиму, који датира из шестог века пре нове ере. Према традицији, краљ Зедекија је покушао да побегне кроз ту пећину за време уништења првог јеврејског храма 586. године пре нове ере. Веровало се такође да је благо закопано у пећини, која је била место за церемоније масона.

Овај туриста из САД није први који је тражио закопано благо у Соломоновим каменоломима, мада су остала ископавања власти дозвољавале.

Један муслиман из јерусалимског старог града је 1968. тврдио да је његов деда нашао три сандука златника у пећини пре 1948. године. Тај човек је причао да му је деда рекао где може да нађе сандуке и након што је обећао да ће 75 одсто блага дати држави Израел, влада му је дозволила да га тражи, али није нашао ништа.

Археолози верују да се пећина користила од 8. или 7.века пре нове ере па све до 15. века нове ере, када је била затворена око 300 година пре него што је поново откривена 1854. године, јавља данас новински сајт Yнет. Исти извор наводи веровање да је краљ Соломон био први слободни зидар и да је градио први јеврејски храм од камена из те пећине. Масони и данас тамо одржавају церемоније.

Б 92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ССС ррр

17.03.2016 18:59

Ово амери само ровари и копају као пацови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

17.03.2016 19:11

Пошто тако воли руднике треба га баш послати на тежак рад у рудник као што су Корејци послали јуче његовог земљака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цхупс

31.03.2016 09:11

Видио је он несто на ХАРП-у ту кад је скенирао па досао да потрази.

ОДГОВОРИТЕ