Američki turista uhapšen jer je kopao po pećini

Jedan mladi američki turista uhapšen je nakon što je proveo noć u istorijskoj pećini ispod jerusalimskog starog grada, javljaju izraelski mediji.

Putovanja 17.03.2016 | 10:30
Američki turista uhapšen jer je kopao po pećini

U izveštajima se navodi da je on možda tražio zakopano blago u pećini Zedekije (Sidkije, poslednjeg kralja Jude), poznatoj i kao Solomonovi kamenolomi, koja se prostire na oko 9.000 kvadratnih metara ispod muslimanskog kvarta.

Izraelski list "Harec" navodi da se 19-godišnji turista sakrio u pećinu u vreme zatvaranja i da je potom iskopao više rupa. Kada su ujutru radnici došli na posao, pronašli su ga prekrivenog blatom i prašinom.

U njegovom ruksaku pronađeno je nekoliko bezvrednih krečnjačkih stena, saopštila je policija, a u "Harecu" se sugeriše da je mladi Amerikanac možda patio od takozvanog jerusalimskog sindroma, koji iskuse neki turisti kada prvi posete Svetu zemlju i obuzme ih njen religiozni zanos.

Zedekijina pećina je ostatak onoga što je bio najveći kamenolom u Jerusalimu, koji datira iz šestog veka pre nove ere. Prema tradiciji, kralj Zedekija je pokušao da pobegne kroz tu pećinu za vreme uništenja prvog jevrejskog hrama 586. godine pre nove ere. Verovalo se takođe da je blago zakopano u pećini, koja je bila mesto za ceremonije masona.

Ovaj turista iz SAD nije prvi koji je tražio zakopano blago u Solomonovim kamenolomima, mada su ostala iskopavanja vlasti dozvoljavale.

Jedan musliman iz jerusalimskog starog grada je 1968. tvrdio da je njegov deda našao tri sanduka zlatnika u pećini pre 1948. godine. Taj čovek je pričao da mu je deda rekao gde može da nađe sanduke i nakon što je obećao da će 75 odsto blaga dati državi Izrael, vlada mu je dozvolila da ga traži, ali nije našao ništa.

Arheolozi veruju da se pećina koristila od 8. ili 7.veka pre nove ere pa sve do 15. veka nove ere, kada je bila zatvorena oko 300 godina pre nego što je ponovo otkrivena 1854. godine, javlja danas novinski sajt Ynet. Isti izvor navodi verovanje da je kralj Solomon bio prvi slobodni zidar i da je gradio prvi jevrejski hram od kamena iz te pećine. Masoni i danas tamo održavaju ceremonije.

B 92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SSS rrr

17.03.2016 18:59

Ovo ameri samo rovari i kopaju kao pacovi.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

17.03.2016 19:11

Pošto tako voli rudnike treba ga baš poslati na težak rad u rudnik kao što su Korejci poslali juče njegovog zemljaka.

ODGOVORITE
Name

chups

31.03.2016 09:11

Vidio je on nesto na HARP-u tu kad je skenirao pa dosao da potrazi.

ODGOVORITE