Анализа и најава - Ф1: Има ли неко ’'лијек'’ за Хамилтона?!

Формула 1 дефинитивно више није она иста у коју су се многи од нас заљубили, али управо та љубав коју осећамо према њој нас тера да једва чекамо наредну трку. После нешто мање од четири месеца чекања, коначно је пред нама Велика награда Аустралије, за коју се сви надамо да ће бити увод у много узбудљивију сезону од претходне, па и оне пре ње...

Остали спортови 19.03.2016 | 00:18
Анализа и најава - Ф1: Има ли неко ’'лијек'’ за Хамилтона?!

По многима, прошла сезона је решена врло брзо после њеног почетка, пошто је мало ко могао да замисли да ће ико спречити возача Мерцедеса Луиса Хамилтона у походу на трећу титулу. Британац је испунио очекивања и наслов првака обезбедио три трке пре краја, а највећи ривал му је био тимски колега Нико Розберг. Мерцедес је тако готово без проблема наставио доминацију започету увођењем хибридних турбо мотора 2014. године.

Од преосталих возача, једино је Себастијан Фетел, у својој првој сезони у Ферарију, успео да помути планове немачког тима и слави чак три пута. За оне који се не сећају – Хамилтон је прошле године остварио десет тријумфа, Розберг шест и једино је Фетелу осим њих успело да се нађе на највишем степенику победничког постоља.

Излете на подијум имала су још седморица возача, али они ниједног тренутка нису озбиљније успели да се умешају у борбу са Хамилтоном, Розбергом и Фетелом. Штавише, ако се реално погледа, сви они су били у сенци дебитанта, који у тренутку када се први пут нашао за воланом болида Формуле 1 још није имао возачку дозволу. Наравно, у питању је сада 18-годишњи возач екипе Торо Росо Макс Ферстапен.

Место на подијуму током прошле сезоне су заслужили други возач Ферарија Кими Раиконен, двојац Вилијамса Валтери Ботас и Фелипе Маса, Данил Квјат и Данијел Рикардо у болидима Ред Була, односно Серхио Перес и Роман Грожан, бранећи боје Форс Индије и Лотуса. Међутим, за све оне које прате Формулу 1, само једно претицање младог Холанђанина вредело је као сви њихови подијуми заједно.

Пошто је за једну годину искуснији, а можда и луђи, ко зна, Ферстапен би заиста могао да помути планове фаворитима. Хамилтон је дефинитивно први фаворит за титулу, али би Розберг после одличног финиша прошлогодишњег шампионата могао да му буде много већа претња него раније. Фетел из прикрајка вреба двојац немачког тима, а биће занимљиво видети да ли Раиконен може да парира свом тимском колеги и да ли је неки од осталих тимова успео да оствари барем мали напредак између две сезоне.

Али, кренимо редом...

Шта се све променило?

Пошто су драстичне промене најављене за 2017. годину, очекивано нема много разлика у односу на претходну сезону. Највећа промена се огледа у новом формату квалификација, али и чињеници да ћемо поново имати 11 тимова у стартном поретку, пошто се шампионату придружио Хас. Уз то, Рено се враћа у шампионат као конструктор, пошто је у свој посед вратио већински део акција Лотуса.

Улазак америчког тима у Формулу 1 најављен је још пре неколико година, а они сви они који помно прате и друге категорије ауто-мото спорта врло добро знају ко стоји иза њега. Џин Хас је свима до сада био познат као власник једног од тимова у НАСЦАР спринт купу, али је схватио да је дошло време за пробијање и на светско тржиште, што Формула 1 дефинитивно нуди.

Хас се удружио са Фераријем, а своје наде у дебитантској сезони полагаће у возачку поставу која је мешавина искуства и младости, а чине је Роман Грожан и Естебан Гутијерес. Сам власник новог тима у Формули 1 је током тестирања истакао да је тек тада схватио колики изазов је Формула 1 у сваком смислу, али је сигурно да би долазак Хаса могао да допринесе већој неизвесности, што би била добродошла промена.

С друге стране, још није познато каквом променом могу да се окарактеришу нове, може се рећи и луде, квалификације. Главни разлог за увођење новог система је жеља да се поредак мало измеша, пошто смо прошле године на 18 од 19 трка на пол позицији видели возаче Мерцедеса, а једино је Фетелу пошло за руком да их помери са чела, и то у Сингапуру.

Квалификације ће као и до сада трајати 60 минута и биће подељене у три дела, али ће по новом систему на сваких 90 секунди бити елиминисан по један возач. У првом делу, који ће трајати 16 минута, биће елиминисана седморица возача, исто као и другом, трајања од 15 минута, што значи да ће у последњем остати осморица. У последњих 14 минута, редом ће бити елиминисан по један возач, а најбржа двојица ће се потом борити за пол позицију.

Иако ће нови систем дефинитивно натерати возаче да више времена проведу на стази, а не да се чувају за сам финиш, какав је често случај био са Хамилтоном и Розбергом, то може да буде мач са две оштрице. Јер, врло лако може да се деси да двобоја за пол позицију можда и не буде због истрошености пнеуматика ако су већ возачи приморани да проведу много више времена на стази него раније.

О томе шта ће се десити ако се временски услови умешају у рачуницу да не причамо, али ћемо већ у суботу имати прилику да видимо како ће све функционисати. Извесно је да ће бити потребно време да се возачи, тимови, па и навијачи навикну на нови систем, па бисмо тек од доласка Формуле 1 на ’Стари континент’ у априлу-мају могли да уживамо у квалификацијама.

Још једна битна промена се тиче пнеуматика. Пирели је од ове сезоне увео и ултрамеке, који ће моћи да се препознају по љубичастој боји. Тако ће за суве услове постојати пет опција пнеуматика – ултрамеки, супермеки (црвени), меки (жути), средњи (бели) и тврди (наранџасти). У случају падавина, у понуди ће се наћи пнеуматици за променљиве услове (зелени) и пнеуматици за кишу (плави).

Пирели ће увести још једну промену од овогодишњег шампионата, па ће пред сваку трку предлагати по три пнеуматика који ће моћи да се користе током сваког тркачког викенда. Међутим, Пирели ће одредити два изборна пнеуматика, док ће трећи сет (најмекши без обзира на изборне пнеуматике) добити сви тимови који прођу у трећи део квалификација. Возачи ће изабрати својих преосталих десет сетова пнеуматика од три које Пирели предложи, а током трке ће морати да искористе барем један сет оних који су означени као изборни.

Како је изгледао прелазни рок?

Између две сезоне није било великих промена у возачким поставама, пошто је осам од десет тимова задржало своје возаче од прошле године. Преостале три екипе су се одлучиле за тројицу дебитаната, двојицу повратника и једног искусног возача, којег смо већ поменули. Мерцедес, Ферари, Вилијамс, Ред Бул, Форс Индија, Торо Росо, Заубер и Мекларен су задржали возачке поставе, док су Рено и Менор своје у потпуности променили. Хасу је, као што је већ поменуто, ово дебитантска сезона у којој је амерички тим дао прилику Грожану и Гутијересу.

Француски произвођач се одлучио за дебитанта Џолиона Палмера и Кевина Магнусена, који је у тиму заменио Пастора Малдонада. Венецуеланац је у својим рукама имао уговор, али су проблеми око договора између његових спонзора и тима довели до тога да остане без места у Формули 1. На његово место је ускочио млади Данац, који је пре две године бранио боје Мекларена, а потом је морао да направи места за повратак Фернанда Алонса.

Менор је ангажовао преосталу двојицу дебитаната које ћемо видети током овогодишњег шампионата – Паскала Верлајна и Рија Харјанта. Верлајн је до сада био тест возач Мерцедеса, са којим је прошле године освојио титулу у Шампионату немачких туринг аутомобила (ДТМ), а немачка компанија је дефинитивно заслужна за његов ангажман у Менору. Харјанто, с друге стране, стиже из ГП2 серије, у којој је уписао неколико тријумфа, а иза себе има велике спонзоре, пошто је ипак први Индонежанин у Формули 1.

Сада је и време да представимо тим по тим...

Мерцедес (Ф1 W07) - #6 Нико Розберг, #44 Луис Хамилтон

Хамилтон је прошле године показао зашто је заслужио место међу најбољим возачима у историји Формуле 1. Освојио је трећу титулу, и то у доминантном стилу, остваривши десет тријумфа на првих 16 трка, да би када је све било решено изостао финиш сезоне за памћење. Британац се после победе у Остину дефинитивно опустио, а тада је већ свима увелико ставио до знања да Формула 1 не представља цео његов свет. Отворено је причао о томе што га још занима, а то су музика и мода, али је између две сезоне својим ривалима послао поруку да се га неће поново ’ухватити на спавању’.

И док Хамилтона после освајања титуле није много занимало оно што се дешава на стази, али је ипак, освојио три друга места, Розберг је још једном показао да је сјајан када није ни под каквим притиском. Немац је на последње три трке прошле сезоне био класа за себе и ако буде близу тог нивоа могао би озбиљније да се бори за титулу ове године, али ће Хамилтон бити онај којег ће сви морати да победе.

Њих двојица су комплетирали највише кругова током тестирања, нису имали великих проблема, па се зато Мерцедес поново издваја као први фаворит. Добра ствар за љубитеље Формуле 1 је то што је немачки тим поново одлучио да својим возачима да зелено светло да се тркају, без икаквих наредби. То би могло и да значи да бисмо могли да будемо сведоци више дуела какав је био онај у првој кривини прошлогодишње Велике награде Сједињених Држава, на којој је и одлучена титула.

Ферари (СФ16-Х) - #5 Себастијан Фетел, #7 Кими Раиконен

Мало ко је могао да претпостави да ће Себастијану Фетелу бити потребне две трке да би дошао до прве победе бранећи боје Ферарија. Четвороструки светски шампион се потом још два пута нашао на највишем степенику победничког постоља и био је најзаслужнији за препород легендарног италијанског тима. Фетел је био веома добар током предсезонских тестирања, али је најавио да би врло лако могло да се деси да Ферари не буде у потпуности спреман до почетка сезоне, пошто је за разлику од Мерцедеса имао одређене проблеме. Свакако, ако се од некога очекује да поремети планове браниоца титуле, то је дефинитивно он.

И док је Фетел успео да врати наду Ферарију, његов тимски колега Кими Раиконен се поприлично мучио. ’Ледени’ се само три пута нашао на победничком постољу, а овогодишњи шампионат би врло лако могао да му буде и последњи у Формули 1. Сви љубитељи ауто-мото спорта су жељни да на стази виде оног старог Финца, али ће много тога зависити од Ферарија, па самим тим и његовог расположења, за које се надамо да ће бити на правом нивоу.

Вилијамс (ФW38) - #19 Фелипе Маса, #77 Валтери Ботас

Пре почетка прошле сезоне, много више се очекивало од возача Вилијамса, с обзиром на то да су само годину дана раније били једно од најпријатнијих изненађења. Када се изузму Хамилтон, Розберг и Фетел, Валтери Ботас је највише показао прошле сезоне, али му је мало среће недостајало да би победио Раиконена у борби за четврто место у генералном пласману.

Фелипе Маса је практично остао у његовој сенци, али је на тренутке показивао да је онај Бразилац ког сви знамо из времена Ферарија и даље ту. Британски тим је ове године акценат ставио на континуитет и зато се надају да ће им непромењена возачка постава донети толико жељени тријумф, на који чекају од Велике награде Шпаније 2012. године. Ако треба на некога да типујемо од њих двојице, ко је ближи победи за воланом Вилијамса, у овом тренутку је то Ботас.

Ред Бул (РБ12) - #3 Данијел Рикардо, #26 Данил Квјат

Током готово целе сезоне слушали смо кукање Ред Була око Реноових мотора, а потом и претње о напуштању Формуле 1. Међутим, због недостатка опција, аустријски тим је одлучио да обнови сарадњу са Реноом, али је то учињено да се француска компанија, која је сада конструктор у шампионату, уопште не помиње. Моторима је дато име Таг Хојер, по новом спонзору Ред Була, а ако тестирања нешто показују, напредак који су очекивали у тиму није баш направљен.

Данијел Рикардо и Данил Квјат задржали су своја места од прошле сезоне и то апсолутно заслужено, пошто су извлачили максимум из болида који су им дати. Посебно су заблистали на трци у Мађарској, када су се обојица нашли на подијуму, а због тога како се боре на стази, било би их лепо видети поново на победничком постољу. Конкуренција за то би могла да буде много већа него што очекују, али ако неки тим може да преокрене стври у своју корист, то је Ред Бул, али само ако не понови сценарио од прошле сезоне, када је било више кукања, а мање рада.

Форс Индија (ВЈМ09) - #11 Серхио Перес, #27 Нико Хилкенберг

Индијски тим је задржао Серхија Переса и Ника Хилкенберга, који сигурно представљају једну од најзанимљивијих возачких постава. Њих двојица су прошле године редовно били међу освајачима бодова, али им је фалило и мало среће да би се редовно борили за места на подијуму. Предсезонска тестирања су показала да их не треба искључивати из озбиљније борбе, а нови систем квалификација би могао да им иде на руку, посебно немачком возачу.

Хилкенберг је прошле године тријумфом на 24 часа Ле Мана са Поршеом многима показао да је још одавно заслужио место у једном од највећих тимова, али му је оно стицајем околности стално измицало. Због календара, титулу у Ле Ману нажалост неће бранити, али је ова сезона права прилика за њега да покаже Мерцедесу, Ферарију, па и Мекларену, да би могли да га узму у обзир.

Рено (РС16) - #20 Кевин Магнусен, #30 Џолион Палмер

За своју повратничку сезону као конструктора, Рено се одлучио за помало и изненађујућу поставу. Џолион Палмер је син бившег возача Формуле 1 Џонатана Палмера, прошле године је био тест возач Лотуса, после освојене титуле у ГП2 серији, а сада је коначно дошао тренутак да ступи на велику сцену. Од свих дебитаната, од њега се, пошто ће бранити боје Реноа највише очекује, али је његова срећа што француски произвођач од њега не тражи одмах чудо.

За разлику од Палмера, Магнусен иза себе има већ једну сезону у Формули 1, а многи се сећају да је већ на свом дебију стигао до подијума у болиду Мекларена. Иако је имао одличну дебитантску сезону, млади Данац је остао без места у британском тиму по повратку Алонса и пошто су се у Мекларену одлучили да задрже Џенсона Батона. Мало је фалило да његова каријера у Формули 1 буде завршена када га се британски тим одрекао на крају прошле године, али је срећом спас дошао у виду Реноа.

Торо Росо (СТР11) - #33 Макс Ферстапен, #55 Карлос Саинс јуниор

Као и током прошлогодишњег шампионата, Торо Росо и сада има убедљиво најмлађу возачку поставу, али су барем сада обојица возача пунолетни. Макс Ферстапен је прошле сезоне одушевио све љубитеље Формуле 1 својом неустрашивом вожњом, потпуно нетипичном за једног тинејџера. Сада је мало старији и искуснији, па сви жељно чекамо да видимо да ли може још да нас изненади, а што да не и стигне до победничног постоља.

Његов тимски колега Карлос Саинс јуниор, тек три године старији, можда се и неправедно нашао у потпуној сенци младог Холанђанина. Шпанац, син двоструког светског рели шампионата, није био једнако спектакуларан као Ферстапен, али је имао тренутке сјаја током прошлогодишњег шампионата Формуле 1. И он је сигурно зарадио велики број навијача, а биће лепо видети одмеравање снага њих двојице ове године.

Заубер (Ц35) - #9 Маркус Ериксон, #12 Фелипе Наср

Швајцарски тим је прошле сезоне имао велике проблеме, али су Маркус Ериксон и Фелипе Наср, ипак успели да се нађу испред Мекларена у генералном пласману. Имали су много успона и падова, али је Заубер још пре завршетка сезоне објавио да њих двојица остају у тиму. Обојица имају јаке спонзоре који их подржавају, а успут су и велика финансијска ињекција Зауберу који се последњих месеци труди да преживи.

Последњих недеља писало се о томе да швајцарска екипа касни са исплатама својим запосленима, али је према последњим информацијама то решено. Предсезонска тестирања никада не дају праву слику, али би било очекивано да и Наср и Ериксон барем мало напредују у односу на претходну сезону.

Мекларен (МП4-31) #14 Фернандо Алонсо, #22 Џенсон Батон

Иза Мекларена је без сумње једна од најтежих сезона у историји тима. Иако су из легендарне екипе најављивали проблеме у првој сезони нове сарадње са Хондом, нико није очекивао да ће се Алонсо и Батон толико мучити. Британац је освојио више бодова током прошлогодишњег шампионата, али је двоструки светски шампион остварио најбољи пласман тима – пето место у Мађарској.

Тестирања на стази „Каталуња“ су показала напредак у односу на прошлу сезону, обојица возача су изразила задовољство променама, али остаје да се види да ли ће тако бити и када дођу прави изазови. Истина је да је Мекларен тим који жели да увек буде међу најбољима, али је мало вероватно да ће направити толики скок већ ове године. Ипак, сигурно је да би навијачи британске екипе били задовољни да виде Алонса и Батона међу освајачима бодова и у борби за подијум, а на победе могу да сачекају и до следеће сезоне.

Менор (МРТ05) - #88 Рио Харјанто, #94 Паскал Верлајн

Менор се одлучио за релативно непознату возачку поставу, мада су многи љубитељи Формуле 1 вероватно чули за Верлајна, пошто је тестирао Мерцедес више пута. Млади Немац је сигурно возач који би могао да представља будућност шампионата и на којег би требало обратити пажњу. Због чињенице да је Менор, односно раније Марусја, тим који се увек борио на зачељу, није могуће претпоставити какви су му домети ове сезоне, али би који бод били вредни као подијум за неке екипе.

Хас (ВФ-16) - #8 Роман Грожан, #21 Естебан Гутијерес

Пошто је Хас нови тим у шампионату, тешко је било шта предвидети. Током тестирања, Грожан и Гутијерес су имали солидна времена, али и проблеме са поузданошћу, која би могла много да кошта тим. Јасно је да нико од њих не може да тражи резултате одмах, тога је свестан и власник тима, али ће бити занимљиво видети колико може једна екипа која креће од нуле, међутим, са човеком који има вредно искуство иза себе из друге серије.

21 трка – од Аустралије до Абу Дабија

Овогодишњи шампионат Формуле 1 без сумње ће бити најдужи у историји, пошто ће бројати 21 трку. До сада је било покушаја да календар достигне 20 трка, међутим, последњих година би се увек нешто изјаловило, а најбољи пример је прошла сезона када је отказана Велика награда Немачке због финансијских проблема стазе „Нирбургринг“. За сада изгледа тако да ћемо видети 21 трку, постоје наговештаји да би трка у Бразилу могла да буде под знаком питања, али је сигурно да ће се Еклстон постарати да све протекне по плану. Ипак је његова садашња супруга Фабијана Бразилка.

Нова трка у календару Формуле 1 је Велика награда Европе која ће се возити на уличној стази у Бакуу 19. јуна. За исти дан је заказана легендарна трка 24 часа Ле Мана, што је онемогућило Хилкенберга да брани титулу освојену прошле године, а та одлука је довела до полемика, међутим, Светска аутомобилска федерација није одступила од свог плана.

Трка у Немачкој се враћа у календар, али ће бити одржана нешто касније него што смо навикли, пошто се ове сезоне одступило од неких уобичајених термина. Тако ће Велика награда Русије бити прва трка у Европи, као четврта рунда, а до сада је та част припадала Шпанији. Зато је и рунда у Малезији померена за октобар, пред трку у Јапану и америчку турнеју (САД, Мексико, Бразил) и велико финале у Абу Дабију.

То нису једине рокаде, пошто је Велика награда Аустрије из јуна померена у јул, трка у Великој Британији нешто касније него што смо навикли, док су Мађарска и Немачка замениле места. Као и претходних година, летња пауза траје четири недеље, а по традицији, трке на легендарним стазама „Спа Франкоршамп“ и „Монци“ следе после ње, с тим што је сада само недељу дана паузе између њих.

Овосезонска акција почиње у ноћи између петка и суботе, а први тренинг на стази „Алберт парк“ у Мелбурну на програму је од 2.30 по нашем времену. Прве квалификације по новом систему возе се у суботу од 7 часова, а оно право – прва трка у 2016. години заказана је за недељу од 6 часова.

Календар Формуле 1 за 2016. годину:
20. март Велика награда Аустралије (Алберт парк)
3. април Велика награда Бахреина (Сакир)
17. април Велика награда Кине (Шангај)
1. мај Велика награда Русије (Сочи)
15. мај Велика награда Шпаније (Каталуња)
29. мај Велика награда Монака (Монте Карло)
12. јун Велика награда Канаде (Жил Вилнев)
19. јун Велика награда Европе (Баку)
3. јул Велика награда Аустрије (Ред Бул ринг)
10. јул Велика награда Британије (Силверстон)
24. јул Велика награда Мађарске (Хунгароринг)
31. јул Велика награда Немачке (Хокенхајм)
28. август Велика награда Белгије (Спа Франкоршамп)
4. септембар Велика награда Италије (Монца)
18. септембар Велика награда Сингапура (Марина Беј)
2. октобар Велика награда Јапана (Сузука)
9. октобар Велика награда Малезије (Сепанг)
23. октобар Велика награда Сједињених Држава (Остин)
30. октобар Велика награда Мексика (Мексико Сити)
13. новембар Велика награда Бразила (Интерлагос)
27. новембар Велика награда Абу Дабија (Јас Марина)

Коментари / 0

Оставите коментар