Одакле потиче најпознатији симбол данашњице

Знак @ је симбол доба интернета, важан део имејлова и комуникације на друштвеним мрежама. Нико, међутим, не зна одакле је тачно потекао. Чудан симбол некада био познат само књиговођама, што се променило захваљујући Реју Томлинсону, који се сматра изумитељем имејла.

Занимљивости 09.03.2016 | 09:36
Одакле потиче најпознатији симбол данашњице

Да би послао поруку с једног на други рачунар у канцеларији, Томлинсон је убацио симбол @ између корисничког имена и адресе “примаоца”. Изабрао је управо тај знак зато што се ретко користи у рачунарству, како не би изазвао забуну у првим програмима и оперативним системима. Енглески назив симбола је игром случаја још тада био “ат” (при, на, по).

“Симбол @ постојао је на писаћим машинама пре краја 19. века”, објашњава Кит Хјустон, аутор књиге “Мистериозни симболи: Тајни живот интерпункције”. “Изгледа да је то био општи симбол који је значио ‘толико ствари по толикој цени’. Није имао других значења осим тога.”

Будући да га је имала свака писаћа машина, добио је и одговарајућу типку на компјутерској тастатури.

“Симбол @ је доспео на тастатуру зато што је био пословна алатка и имао је пословну примену”, објашњава Хјустон. Корисници су га разумели као знак који указује на појединачну цену одређеног артикла, на пример 12 батерија по цени од једне фунте (12 батерија@1 фунта).

Године 2000. италијански академик Ђирољо Стабиле приметио је да многе државе користе различите називе за овај симбол, руководећи се његовим изгледом. Тако на турском језику значи “ружа”, на норвешком “прасећи реп”, на грчком “паче”, а на мађарском “црв”.

Стабиле је, међутим, приметио и да се у француском, шпанском и португалском језику односи на аробу, јединицу за мерење тежине и запремине. Италијанско име симбола је “амфора”, по грнчарским посудама са дугим грлом, које су коришћене од давнина.

Амфора као савремени симбол

Стабиле је открио писмо које је из Севиље послато у Рим 1536. године, у коме аутор пише о приспећу у Шпанију три брода из Новог света. У њему наводи да је продата амфора вина, а “амфора” је замењена симболом @. На основу овога Стабиле закључује да је симбол @ у средњовековним стенографским ознакама за јединице мере у јужној Европи био уобичајена скраћеница, иако су се називи јединица међусобно разликовали.

Шпански новинар Хорхе Романсе је након тога открио да је симбол коришћен и пре тога. “Читао сам о примеру коришћења знака @ у 16. веку и сетио сам се да сам већ видео симбол када сам студирао историју на Универзитету у Сарагоси. Прегледао сам стару документацију и пронашао сам царинска документа из 15. века, у којима је “ароба” била мера за тежину.”

Међутим, најстарији документ у коме се спомиње симбол @ је верски. У преводу историјског документа с грчког на бугарски језик из 1345. године, који се чува у Апостолској библиотеци у Ватикану, симбол @ се појављује уместо слова А у речи “Амен”. Мистерија је зашто је коришћен у том контексту.

У целу причу се уклапа чињеница да је први послати имејл са симболом @ такође изгубљен. Када је Томлинсон послао прву поруку томлинсон@ббц.тенеxа, није знао какву ће револуционарну промену означити и није се потрудио да је забележи.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар