Odakle potiče najpoznatiji simbol današnjice

Znak @ je simbol doba interneta, važan deo imejlova i komunikacije na društvenim mrežama. Niko, međutim, ne zna odakle je tačno potekao. Čudan simbol nekada bio poznat samo knjigovođama, što se promenilo zahvaljujući Reju Tomlinsonu, koji se smatra izumiteljem imejla.

Zanimljivosti 09.03.2016 | 09:36
Odakle potiče najpoznatiji simbol današnjice

Da bi poslao poruku s jednog na drugi računar u kancelariji, Tomlinson je ubacio simbol @ između korisničkog imena i adrese “primaoca”. Izabrao je upravo taj znak zato što se retko koristi u računarstvu, kako ne bi izazvao zabunu u prvim programima i operativnim sistemima. Engleski naziv simbola je igrom slučaja još tada bio “at” (pri, na, po).

“Simbol @ postojao je na pisaćim mašinama pre kraja 19. veka”, objašnjava Kit Hjuston, autor knjige “Misteriozni simboli: Tajni život interpunkcije”. “Izgleda da je to bio opšti simbol koji je značio ‘toliko stvari po tolikoj ceni’. Nije imao drugih značenja osim toga.”

Budući da ga je imala svaka pisaća mašina, dobio je i odgovarajuću tipku na kompjuterskoj tastaturi.

“Simbol @ je dospeo na tastaturu zato što je bio poslovna alatka i imao je poslovnu primenu”, objašnjava Hjuston. Korisnici su ga razumeli kao znak koji ukazuje na pojedinačnu cenu određenog artikla, na primer 12 baterija po ceni od jedne funte (12 baterija@1 funta).

Godine 2000. italijanski akademik Điroljo Stabile primetio je da mnoge države koriste različite nazive za ovaj simbol, rukovodeći se njegovim izgledom. Tako na turskom jeziku znači “ruža”, na norveškom “praseći rep”, na grčkom “pače”, a na mađarskom “crv”.

Stabile je, međutim, primetio i da se u francuskom, španskom i portugalskom jeziku odnosi na arobu, jedinicu za merenje težine i zapremine. Italijansko ime simbola je “amfora”, po grnčarskim posudama sa dugim grlom, koje su korišćene od davnina.

Amfora kao savremeni simbol

Stabile je otkrio pismo koje je iz Sevilje poslato u Rim 1536. godine, u kome autor piše o prispeću u Španiju tri broda iz Novog sveta. U njemu navodi da je prodata amfora vina, a “amfora” je zamenjena simbolom @. Na osnovu ovoga Stabile zaključuje da je simbol @ u srednjovekovnim stenografskim oznakama za jedinice mere u južnoj Evropi bio uobičajena skraćenica, iako su se nazivi jedinica međusobno razlikovali.

Španski novinar Horhe Romanse je nakon toga otkrio da je simbol korišćen i pre toga. “Čitao sam o primeru korišćenja znaka @ u 16. veku i setio sam se da sam već video simbol kada sam studirao istoriju na Univerzitetu u Saragosi. Pregledao sam staru dokumentaciju i pronašao sam carinska dokumenta iz 15. veka, u kojima je “aroba” bila mera za težinu.”

Međutim, najstariji dokument u kome se spominje simbol @ je verski. U prevodu istorijskog dokumenta s grčkog na bugarski jezik iz 1345. godine, koji se čuva u Apostolskoj biblioteci u Vatikanu, simbol @ se pojavljuje umesto slova A u reči “Amen”. Misterija je zašto je korišćen u tom kontekstu.

U celu priču se uklapa činjenica da je prvi poslati imejl sa simbolom @ takođe izgubljen. Kada je Tomlinson poslao prvu poruku [email protected], nije znao kakvu će revolucionarnu promenu označiti i nije se potrudio da je zabeleži.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar