Запостављена права и могућности жене

За женска права и слободе се увијек требало борити и изборити, а таква је ситуација и данас.

Босна и Херцеговина 08.03.2016 | 07:35
Запостављена права и могућности жене

Некада је то било право гласа и право на образовање, данас је то право на једнаке плате, за равноправну политичку партиципацију, за боље услове у породилиштима, положај жена из маргинализованих група, жена са инвалидитетом...

На то је упозорила Ирина Ракита, активисткиња која ће се данас придружити маршу под називом "Не перите руке од женских права", кроз који ће у Сарајеву и Бањалуци бројне припаднице њежнијег пола обиљежити Међународни празник жена.

Поред ове врсте активизма, овогодишњи 8. март подсјетиће и на допринос жене у антифашизму, и то изложбом под називом "Успостављање изгубљене везе: АФЖ у Босанској Крајини", чији су аутори Данијела Мајсторовић, Владан Вуклиш и Дражана Лепер.

Учешћем у Народноослободилачкој борби, како тврде, жене су избориле легитимитет једне од највећих револуционарних тековина, а то је равноправност.

Након рата, АФЖ се ангажовао на обнови ратом разрушене земље, посебно кроз рјешавање здравствених, социјалних и културних питања, а изузетан значај је имао културно-просвјетни рад, унутар којег су организовале масовне акције описмењавања, на изванредан начин доприносећи борби против фашизма, општој равноправности жена и слободи и еманципацији југословенског друштва у цијелости.

"Људска права и женска права јесу фокус овогодишњег празника, с обзиром на податке који нису охрабрујући када је у питању равноправна улога жене на овим просторима... Посебно се то односи на питање права особа које су доживјеле ратна силовања и друге облике сексуалног насиља, затим жртве породичног насиља", подсјећа Сабиха Хусић, директорица Удружења "Медица" из Зенице и жена свијета 2014. године, која ће институционално скренути пажњу на ова питања кроз тематске сједнице поводом данашњег празника у парламенту БиХ и Парламенту ФБиХ.

Представници извршне и законодавне власти Српске и Федерације упутили су честитке припадницама њежнијег пола позивајући на потребу за системским мјерама на унапређењу економског, политичког и друштвеног положаја жена, уклањању свих облика дискриминације и стварању услова за њихов напредак у свим областима живота и рада.

Међународни дан жена у Брчком ће бити обиљежен и као Дан дистрикта, те ће ученици фризерског смјера свим припадницама женског пола бесплатно радити фризуре по жељи.

Фабрика обуће "Бема" је поред цвијећа радницама даровала и 1.100 пари обуће, односно свакој по пар, а чланицама Градског одбора СУБНОР-а Бањалука 30 пари топлих папуча и 500 КМ за коктел.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Никола

08.03.2016 06:47

Није истина да су права жена запостављена. Зене имају исто право као и мушкарци. Има их у одборницким клупама, скупштинским, у фотељама директора, у полицији и свим структурама. Једино гдје су права запостављена и нема зена а то је да их нема да раде на грађевини, за мјесалицом, нема их у градској чистоћи,слабије сједају за трактор да раде пољопривреду такодје исто им је укинуто право да возе камионе. Истина изгледа да им је забрањено да раде и у екипама за санацију позара водоводних кварова итд. Све у свему треба да се боримо да сва ова мјеста и жене заузму како би им права била неугрозена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.03.2016 11:37

Права Зена која це измисљају од Тајни владара из сенке дјаво плански користи да само лаксе завлада свијетом кроз АНАРХИЈУ коју тако прави. Зена једино у Православљу има сва право која Зени припадају по свим Бозијим и људском Законима!

Name

xy

08.03.2016 06:54

Женама треба старијешина!

ОДГОВОРИТЕ