Македонци и Албанци се каменовали због крста

Три особе повређене су вечерас у сукобу Македонаца и Албанаца у скопском кварту Бутел, када су почели да се међусобно гађају каменицама због сукоба у вези са подизањем православног крста.

Регион 04.03.2016 | 22:40
Македонци и Албанци се каменовали због крста

Двојица повређених пребачени су у ургентни центар у Скопљу, а трећем, који је погођен у ногу, указана је помоћ на лицу места, јавили су локални медији.

До инцидента је дошло када је група од око тристо православних верника покушала да дође до кружног тока, где од синоћ кампују Албанци, симпатизери Демократске уније за интеграцију.

Македонци су покушали да се приближе демонстрантима Албанцима који су синоћ затрпали темеље за изградњу крста, срушили ограду, поставили шаторе и поставили албанску заставу на месту где треба да буде подигнуто 55-метарско православно обележје.

Специјална полиција са два оклопна возила није дозволила групи Македонаца да се приближе месту где је импровизовани камп у коме уз гласну народну албанску музику и паљење ватре дежурају Албанци.

Локални званичник у Бутелу Петре Латиновски позвао је министра унутрашњих послова Македоније да уз асистенцију полиције ослободи простор где су били постављени темељи за изградњу крста.

Македонски медији наводе да је ситуација у Бутелу напета, али да полиција за сада контролише ситуацију.

Путем социјалних мрежа и Албанци и Македонци за недељу најављују велики протест испред кружног тока.

Православна провокација?

Председник скопске општине Чаир, Изет Меџети, који је са неколико званичника највеће политичке формације македонских Албанаца предводио демонтранте у рушењу темеља, рекао је да протести неће престати све док се на повуче одлука о постављању крста, наводећи да он представља провокацију за све Албанце у Македонији.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

блбл

04.03.2016 22:01

Постављати крст и то 55 метара висок у средини где зиве и многи други народи је циста провокација. хало крст од 55 метара. засто и коме то треба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

05.03.2016 04:15

@блбл Познавајуци твоје коментаре до сада цуди ме да вец ниси у тој групици Албанаца као подрска истим!

Name

вирус

05.03.2016 19:19

Имас право, јаби поставио крст висок 155 метара, да се и из Албаније види.

Name

За неповјеровати

04.03.2016 22:05

Чуј,увреда да се у православној држави подигне православни крст!!! Ови сиптари нису нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

04.03.2016 22:28

Није ово истина, ово је раја провикала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.03.2016 08:36

У праву си вирус у Православној држави ја бих поставио крст да се види из свемира а овим дивљацима ако се не свидја нек иду одакле су досли

ОДГОВОРИТЕ