Makedonci i Albanci se kamenovali zbog krsta

Tri osobe povređene su večeras u sukobu Makedonaca i Albanaca u skopskom kvartu Butel, kada su počeli da se međusobno gađaju kamenicama zbog sukoba u vezi sa podizanjem pravoslavnog krsta.

Region 04.03.2016 | 22:40
Makedonci i Albanci se kamenovali zbog krsta

Dvojica povređenih prebačeni su u urgentni centar u Skoplju, a trećem, koji je pogođen u nogu, ukazana je pomoć na licu mesta, javili su lokalni mediji.

Do incidenta je došlo kada je grupa od oko tristo pravoslavnih vernika pokušala da dođe do kružnog toka, gde od sinoć kampuju Albanci, simpatizeri Demokratske unije za integraciju.

Makedonci su pokušali da se približe demonstrantima Albancima koji su sinoć zatrpali temelje za izgradnju krsta, srušili ogradu, postavili šatore i postavili albansku zastavu na mestu gde treba da bude podignuto 55-metarsko pravoslavno obeležje.

Specijalna policija sa dva oklopna vozila nije dozvolila grupi Makedonaca da se približe mestu gde je improvizovani kamp u kome uz glasnu narodnu albansku muziku i paljenje vatre dežuraju Albanci.

Lokalni zvaničnik u Butelu Petre Latinovski pozvao je ministra unutrašnjih poslova Makedonije da uz asistenciju policije oslobodi prostor gde su bili postavljeni temelji za izgradnju krsta.

Makedonski mediji navode da je situacija u Butelu napeta, ali da policija za sada kontroliše situaciju.

Putem socijalnih mreža i Albanci i Makedonci za nedelju najavljuju veliki protest ispred kružnog toka.

Pravoslavna provokacija?

Predsednik skopske opštine Čair, Izet Medžeti, koji je sa nekoliko zvaničnika najveće političke formacije makedonskih Albanaca predvodio demontrante u rušenju temelja, rekao je da protesti neće prestati sve dok se na povuče odluka o postavljanju krsta, navodeći da on predstavlja provokaciju za sve Albance u Makedoniji.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

blbl

04.03.2016 22:01

Postavljati krst i to 55 metara visok u sredini gde zive i mnogi drugi narodi je cista provokacija. halo krst od 55 metara. zasto i kome to treba?

ODGOVORITE
Name

Neko

05.03.2016 04:15

@blbl Poznavajuci tvoje komentare do sada cudi me da vec nisi u toj grupici Albanaca kao podrska istim!

Name

virus

05.03.2016 19:19

Imas pravo, jabi postavio krst visok 155 metara, da se i iz Albanije vidi.

Name

Za nepovjerovati

04.03.2016 22:05

Čuj,uvreda da se u pravoslavnoj državi podigne pravoslavni krst!!! Ovi siptari nisu normalni

ODGOVORITE
Name

nota bene

04.03.2016 22:28

Nije ovo istina, ovo je raja provikala.

ODGOVORITE
Name

Md

07.03.2016 08:36

U pravu si virus u Pravoslavnoj državi ja bih postavio krst da se vidi iz svemira a ovim divljacima ako se ne svidja nek idu odakle su dosli

ODGOVORITE