Одлука која ће промијенити бокс заувијек!

Олимпијски бокс биће знатно другачији од Олимпијских игара у Рију 2016. Промењено је 30 година старо правило, а можда све поприми знатно драстичнији облик. Прозивке трају...

Остали спортови 03.03.2016 | 09:00
Одлука која ће промијенити бокс заувијек!

Нема више заштитних кацига!

Први пут, још од када су пре 30 година уведене као обавезан реквизит за све боксере, учеснике Олимпијских игара.

Данас, у Лозани, Интернационална боксерска асоцијација (АИБА) усвојила је предлог да мушки такмичарки на ОИ у Рију ове године не носе заштитне кациге и да се, у том смислу, поравнају са професионалцима.

Наравно, правило да само аматерски боксери – они без иједног наступа у профи рингу – имају право наступа на Играма остаје да важи, иако у АИБА постоји озбиљан лоби да се и то правило измени и, ако је судећи према првим информацијама, ова идеја још није дефинитивно одбијена.

Међународни олимпијски комитет био је упознат са овом иницијативом у АИБА, али је поручио челницима аматерског бокса на светском нивоу да је одлука на њима и да ће они имати последњу реч, после чега се приступило гласању...

Први човек ове организације Чинг-Куо Ву рекао је да је свестан чињенице да ће боксери лакше "зарађивати" повреде на лицу, хематоме, расекотин, па чак и ломове носева и вилица, али тврди да ће број тешких повреда бити смањен.

"АИБА је обавила медицинска и техничка истраживања и закључено је да је број потреса мозга мањи када се не користи заштитна кацига", изјавио је портпарол МОК, Марк Адамс.

"Обавили су многа истраживања и испитивања у претходне три године, тако да ће ово правило бити примењено у Рију".

Ови закључци донекле су контроверзни, утолико што ће кациге остати обавезне у женској конкуренцији.

Боксери су били у обавези да носе заштиту почев од Олимпијских игара 1984. године у Лос Анђелесу, а ово правило важило је и на још неколико глобално великих турнира, попут светских првенстава и игара Комонвелта.

Први пут, боксери су скинули заштиту за Светско првенство 2013. и Игре Комонвелта 2014.

Овај корак ка професионалном боксу није био једини предлог о ком се разговарало у АИБА, сазнало се касније. Ву је чак лобирао и за то да се професионалцима дозволи наступ на Олимпијским играма, што би била још драстичнија промена од ове, практично промена која би "поломила" точак историје...

Деценијама уназад, боксери са свих меридијана прво су јурили и сањали олимпијски сан, а када би га остварили (или били близу да то учине), улазили би у профи воде и провели у њима златне и позне године својих каријера.

Уочи Олимпијских игара у Лондону, 2012. године, објављен је податак да је током 23 олимпијаде, колико је бокс непрекидно олимпијски спорт, подељено 893 медаље, 229 златних за 223 различита такмичара, од којих је чак 38 потом освојило појас у некој од најзвучнијих верзија, а знате их: WБА, WБО, WБЦ и ИБФ.

Дакле, чак 17 одсто боксера који су у каријери освајали злато на олимпијским играма, касније су постајали прваци света и то уопште није занемарљив проценат.

Портпарол МОК рекао је да се о Вуовој идеји да се професионалци "пусте" на Игре није расправљало, упркос његовој изјави од прошле недеље да АИБА ради на томе да се квалификациони систем за Игре промени како би и професионалци могли да учествују.

Његова идеја је да се организује глобали квалификациони турнир уочи Олимпијских игара, у августу, чак је заказао и ванредно заседање АИБА у мају, како би се гласало о његовом предлогу, али то није наишло на одобравање попут идеје да се укину заштитне кациге.

Први човек једне од признатијих профи организација, WБЦ, Маурисио Сулаиман, жестоко је критиковао Вуа и АИБА, рекавши да "ти људи немају апсолутну представу о томе шта је бокс и шта он представља".

Сулаиман је Вуа "поклопио" речима да би "овакво правило довело у велику опасност аматерске такмичаре, због озбиљне разлике у квалитету и искуству у односу на професионални ниво".

Ву, ипак, није одустао, али је нашао начин да скине одговорност са себе и АИБА речима да би свака национална федерација требало да се одреди по овом питању и одлучи да ли је за или против уласка професионалаца у олимпијски ринг.

Коментари / 0

Оставите коментар