Радници "Космосу" блокирали рачуне

Због дуговања запослени почели свакодневно да активирају извшне пресуде против фирме. Вјештица: Радимо на решавању дугова. Очекујемо да нам радници пруже шансу. Радници већ наплатили око 670.000 марака

Република Српска 01.03.2016 | 10:27
Радници "Космосу" блокирали рачуне

 

Предузеће "Космос" из Бањалуке суочено је са блокадама по основу извршних пресуда које су радници почели свакодневно да активирају. Иначе, овом предузећу је од почетка ове године блокиран рачун због пореских дуговања, али управа ради на решавању ових проблема, каже за "Новости" Душан Вјештица, в. д директора предузећа.

"Разговарамо о деблокади са Пореском управом и ту не очекујем проблеме. Очекујем деблокаду у наредних неколико дана. Сада, што се тиче радника, они по основу извршних пресуда треба да наплате још 218.000 КМ. Укупно су до сада, од када сам ја на челу предузећа, наплатили око 670.000 КМ", истиче Вјештица.

Према његовим речима, рачун "Космоса" је у блокади већ два месеца због неизмирених пореских дуговања из претходног периода, која износе око 9,7 милиона КМ.

"Проблем нам сада представљају пресуде у корист радника који су се одлучили да своја потраживања наплате судским путем. Сваког дана добијамо извршења од стране радника на терет рачуна фирме и то је највећи проблем. Они сами не пружају шансу да фирма преживи", рекао је Вјештица.

Он је истакао да поједини радници не поштују договор који су прошле године постигли, а којим је било предвиђено да им до краја 2015. године фирма исплати две плате, а да они не активирају пресуде.

Последња плата радницима је исплаћена 30. децембра прошле године. Родић је истакао да је активирање пресуда појединачна одлука радника, наводећи да је већина за то да се да прилика новој управи.

ДУЖНИ 21 ПЛАТУ

Винко Родић, председник једне од две синдикалне организације "Космоса", казао је за Цапитал.ба да је ситуација у предузећу тешка и да сваки дан пристижу нове тужбе радника којима се блокира рад фирме.

"Овакво стање је неодрживо и питање је како ће се завршити", каже Родић и додаје да радницима који нису били у штрајку није исплаћена 21 плата, док се онима који су пет месеци штрајковали дугује 16 плата, с обзиром на то им штрајк није плаћен.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бивши радник Космоса

01.03.2016 11:15

Космос је прије рата зарадјивао десетине и десетине милиона долара годишње. Откако је растурена држава, и све постављено наопако, не зарадјује више ништа. У бившој држави, која наравно да није била идеална, тај Вјештица не би могао у Космосу бити ништа више од неког референта. Код Милорада, лик је директор. У бившој држави, ликови попут Милорада Додика, не би се уопште могли запослити у Космосу. Могли би се бавити разним преварама што је дотични и радио прије рата.

ОДГОВОРИТЕ