Radnici "Kosmosu" blokirali račune

Zbog dugovanja zaposleni počeli svakodnevno da aktiviraju izvšne presude protiv firme. Vještica: Radimo na rešavanju dugova. Očekujemo da nam radnici pruže šansu. Radnici već naplatili oko 670.000 maraka

Republika Srpska 01.03.2016 | 10:27
Radnici "Kosmosu" blokirali račune

 

Preduzeće "Kosmos" iz Banjaluke suočeno je sa blokadama po osnovu izvršnih presuda koje su radnici počeli svakodnevno da aktiviraju. Inače, ovom preduzeću je od početka ove godine blokiran račun zbog poreskih dugovanja, ali uprava radi na rešavanju ovih problema, kaže za "Novosti" Dušan Vještica, v. d direktora preduzeća.

"Razgovaramo o deblokadi sa Poreskom upravom i tu ne očekujem probleme. Očekujem deblokadu u narednih nekoliko dana. Sada, što se tiče radnika, oni po osnovu izvršnih presuda treba da naplate još 218.000 KM. Ukupno su do sada, od kada sam ja na čelu preduzeća, naplatili oko 670.000 KM", ističe Vještica.

Prema njegovim rečima, račun "Kosmosa" je u blokadi već dva meseca zbog neizmirenih poreskih dugovanja iz prethodnog perioda, koja iznose oko 9,7 miliona KM.

"Problem nam sada predstavljaju presude u korist radnika koji su se odlučili da svoja potraživanja naplate sudskim putem. Svakog dana dobijamo izvršenja od strane radnika na teret računa firme i to je najveći problem. Oni sami ne pružaju šansu da firma preživi", rekao je Vještica.

On je istakao da pojedini radnici ne poštuju dogovor koji su prošle godine postigli, a kojim je bilo predviđeno da im do kraja 2015. godine firma isplati dve plate, a da oni ne aktiviraju presude.

Poslednja plata radnicima je isplaćena 30. decembra prošle godine. Rodić je istakao da je aktiviranje presuda pojedinačna odluka radnika, navodeći da je većina za to da se da prilika novoj upravi.

DUŽNI 21 PLATU

Vinko Rodić, predsednik jedne od dve sindikalne organizacije "Kosmosa", kazao je za Capital.ba da je situacija u preduzeću teška i da svaki dan pristižu nove tužbe radnika kojima se blokira rad firme.

"Ovakvo stanje je neodrživo i pitanje je kako će se završiti", kaže Rodić i dodaje da radnicima koji nisu bili u štrajku nije isplaćena 21 plata, dok se onima koji su pet meseci štrajkovali duguje 16 plata, s obzirom na to im štrajk nije plaćen.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bivši radnik Kosmosa

01.03.2016 11:15

Kosmos je prije rata zaradjivao desetine i desetine miliona dolara godišnje. Otkako je rasturena država, i sve postavljeno naopako, ne zaradjuje više ništa. U bivšoj državi, koja naravno da nije bila idealna, taj Vještica ne bi mogao u Kosmosu biti ništa više od nekog referenta. Kod Milorada, lik je direktor. U bivšoj državi, likovi poput Milorada Dodika, ne bi se uopšte mogli zaposliti u Kosmosu. Mogli bi se baviti raznim prevarama što je dotični i radio prije rata.

ODGOVORITE