Не треба да сами лијечите сув кашаљ

Здравље 28.02.2016 | 10:32
Не треба да сами лијечите сув кашаљ

Ово је доба године кад сви почињу да кашљу или кашљуцају. Иако може да прође кроз неколико дана без већих посљедица по здравље, треба обратити пажњу на упорни кашаљ који може да прерасте у хронични. Тада се обавезно треба обратити љекару који ће, након што утврди врсту кашља и његов узрок, одредити одговарајућу терапију.

Сув

Како објашњава доктор Јелица Виденовић, специјалиста пнеумофизиологије из Клиничког центра, овај кашаљ указује на прехладу или инфекцију вирусима, бактеријску алергију или, у најгорем случају, малигно обољење респираторног система

.– Суви кашаљ може да буде опасан ако траје дуже од двије недјеље а није праћен повишеном температуром. Тада се обавезно треба обратити љекару. Кашаљ никако не треба лијечити домаћим лијековима, већ је битно да стручњак утврди узрок и на основу тога да примијени терапију – каже др Виденовић.

Продуктивни

Ова врста кашља праћена је искашљавањем безбојног или обојеног секрета, а најчешћи узрок је опструктивна болест плућа од које најчешће пате пушачи. Како упозорава наша саговорница, не смије да се чека, већ се треба одмах обратити љекару који ће преписати одговарајућу терапију и лијекове. Продуктивни кашаљ који се јавља и дању и ноћу а траје дуже од десет дана може да буде опасан.

Нервозни

– Најчешће је у питању суви кашаљ који се дијагностикује једноставним тестовима. У данашњим условима најчешћи узрок су алергије, а такође може да буде посљедица инфекције. Уколико је овај кашаљ упоран, односно траје дуже од десет дана, обавезно се треба обратити љекару. Ако је у питању алергија, лијечи се одговарајућим алергеном, а ако је узрок инфекција, антибиотицима.

Кашаљ изазван киселином

Реч је о оштром кашљу који изазива промуклост. Узроци могу да буду вируси, инфекција, алергија, као и стресна ситуација. Како истиче докторка Виденовић, неопходно је јавити се љекару јер може да указује на друге болести као што су оштећење нервног система, повећано присуство желудачне киселине или појава желудачне херније. Овакав кашаљ може да буде опасан уколико се и поред интервенције љекара не смањује.

Астматични

Астма је хронична болест за коју су карактеристични упоран кашаљ, отежано дисање и напади кашља праћени отежаним дисањем, сузењем очију и цурењем носа.

Необјашњиви

Ово је хронични суви кашаљ који траје годинама. Обично се јавља дању у облику напада који траје десетак минута. Назива се необјашњиви кашаљ јер нема очигледан узрок. Како каже наша саговорница, битно је напоменути да је кашаљ нормална физичка појава, рефлекс којим се избацују штетне честице из организма, али ако тај кашаљ постане хроничан, треба се обавезно обратити љекару.

Шта се дешава кад кашљемо?

Кад кашљете избацујете ваздух великом брзином кроз душник и горње бронхије да би ваздух уклонио вишак слузи која обавија канале.За време експлозивног налета ваздуха, брзина се повећава како ваздух путује кроз душник и горње бронхије. Код неких људи брзина ваздуха достиже, или чак престиже, брзину звука, па тако благи ударни талас долази из грла, чинећи кашаљ нарочито гласним.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар