Ne treba da sami liječite suv kašalj

Zdravlje 28.02.2016 | 10:32
Ne treba da sami liječite suv kašalj

Ovo je doba godine kad svi počinju da kašlju ili kašljucaju. Iako može da prođe kroz nekoliko dana bez većih posljedica po zdravlje, treba obratiti pažnju na uporni kašalj koji može da preraste u hronični. Tada se obavezno treba obratiti ljekaru koji će, nakon što utvrdi vrstu kašlja i njegov uzrok, odrediti odgovarajuću terapiju.

Suv

Kako objašnjava doktor Jelica Videnović, specijalista pneumofiziologije iz Kliničkog centra, ovaj kašalj ukazuje na prehladu ili infekciju virusima, bakterijsku alergiju ili, u najgorem slučaju, maligno oboljenje respiratornog sistema

.– Suvi kašalj može da bude opasan ako traje duže od dvije nedjelje a nije praćen povišenom temperaturom. Tada se obavezno treba obratiti ljekaru. Kašalj nikako ne treba liječiti domaćim lijekovima, već je bitno da stručnjak utvrdi uzrok i na osnovu toga da primijeni terapiju – kaže dr Videnović.

Produktivni

Ova vrsta kašlja praćena je iskašljavanjem bezbojnog ili obojenog sekreta, a najčešći uzrok je opstruktivna bolest pluća od koje najčešće pate pušači. Kako upozorava naša sagovornica, ne smije da se čeka, već se treba odmah obratiti ljekaru koji će prepisati odgovarajuću terapiju i lijekove. Produktivni kašalj koji se javlja i danju i noću a traje duže od deset dana može da bude opasan.

Nervozni

– Najčešće je u pitanju suvi kašalj koji se dijagnostikuje jednostavnim testovima. U današnjim uslovima najčešći uzrok su alergije, a takođe može da bude posljedica infekcije. Ukoliko je ovaj kašalj uporan, odnosno traje duže od deset dana, obavezno se treba obratiti ljekaru. Ako je u pitanju alergija, liječi se odgovarajućim alergenom, a ako je uzrok infekcija, antibioticima.

Kašalj izazvan kiselinom

Reč je o oštrom kašlju koji izaziva promuklost. Uzroci mogu da budu virusi, infekcija, alergija, kao i stresna situacija. Kako ističe doktorka Videnović, neophodno je javiti se ljekaru jer može da ukazuje na druge bolesti kao što su oštećenje nervnog sistema, povećano prisustvo želudačne kiseline ili pojava želudačne hernije. Ovakav kašalj može da bude opasan ukoliko se i pored intervencije ljekara ne smanjuje.

Astmatični

Astma je hronična bolest za koju su karakteristični uporan kašalj, otežano disanje i napadi kašlja praćeni otežanim disanjem, suzenjem očiju i curenjem nosa.

Neobjašnjivi

Ovo je hronični suvi kašalj koji traje godinama. Obično se javlja danju u obliku napada koji traje desetak minuta. Naziva se neobjašnjivi kašalj jer nema očigledan uzrok. Kako kaže naša sagovornica, bitno je napomenuti da je kašalj normalna fizička pojava, refleks kojim se izbacuju štetne čestice iz organizma, ali ako taj kašalj postane hroničan, treba se obavezno obratiti ljekaru.

Šta se dešava kad kašljemo?

Kad kašljete izbacujete vazduh velikom brzinom kroz dušnik i gornje bronhije da bi vazduh uklonio višak sluzi koja obavija kanale.Za vreme eksplozivnog naleta vazduha, brzina se povećava kako vazduh putuje kroz dušnik i gornje bronhije. Kod nekih ljudi brzina vazduha dostiže, ili čak prestiže, brzinu zvuka, pa tako blagi udarni talas dolazi iz grla, čineći kašalj naročito glasnim.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar