Југославију „убили“ Бушови и Клинтонови

Да НАТО није уништио Југославију, земља би данас била у рангу великих европских сила, каже амерички политички аналитичар Фил Батлер, додајуц́и да је распад Југославије био део ширег плана Запада да створи противнике у земљама Трец́ег света.

 

Регион 27.02.2016 | 21:56
Југославију „убили“ Бушови и Клинтонови

Послератна социјалистичка Југославија је била нека врста европске приче о успеху, што Западу није одговарало, па је управо та врста благостања и напретка подстакла западни политички естаблишмент да покрене њен распад, сматра Батлер.

„Да ли можете да замислите Европу данас са Југославијом као кључним играчем? Ја могу. Југославија је, у ствари, један од највец́их културних и људских експеримената у историји. Основана на подручју сукоба некадашњег Аустроугарског и Османског царства, Југославија је сјединила обе културе на начин који није виђен још од времена Александра Великог, који је након великих освајања асимилирао народе. Колико ја знам, ниједна од држава Балкана данас не може да сања ни пола овог просперитета“, написао је Батлер у својој колумни за „Њу истерн аутлук“.

Он тврди да је држава изграђена на идеји да Јужни Словени не треба да остану слаби и подељени.



Батлер скрец́е пажњу на чињеницу да је између 1960. и 1980. земља имала једну од највец́их стопа економског раста у свету, добар животни стандард, бесплатно здравство и образовање, гарантовано право на посао, једномесечни плац́ени годишњи одмор, стопу писмености од преко 90 одсто. Подсец́а и да је БДП земљу 1991. године позиционирао међу 24 најразвијенијих земаља у свету.

Осим тога, како каже, Југославија се борила за идеале Покрета несврстаних, које је Фидел Кастро дефинисао као: национална независност, суверенитет, територијални интегритет и безбедност несврстаних земаља у њиховој борби против империјализма, колонијализма, неоколонијализам, расизма и свих облика стране агресије, окупације, доминације, мешања или хегемоније, као и против великих моц́и и политичких блокова.

Био је то напредак који је, како каже, међу западним силама изазвао жељу да униште ту земљу.

„Нису смели да јој дозволе да се такмичи са Немачком, Француском, а посебно не са Великом Британијом. Банкари Лондона и Луксембурга нису могли да извлаче милијарде из социјалистичког система. Југославија је морала да умре, а (Роналд) Реаган, породице Буш и Клинтон су помогле да се то и догоди“, прича Батлер, цитирајуц́и политиколога и гостујуц́ег сарадника на Институту политичких студија у Вашингтону Мајкла Парентија.

Према Парентију, амерички циљ је био да претвори југославенске народе у земље Трец́ег света.

План је предвиђао поделу земље, која би затим своје економије отворила за западне компаније и банкаре, разбијање природних ресурса, укључујуц́и и огромна минерална богатства на Косову, демонтирање индустрије које нису смеле да буду конкуренција постојец́им западним произвођачима, као и створити осиромашено, али писмено и оспособљено становништво које ц́е бити присиљено да ради за минималац.

Звучи ли вам ова стратегија познато? Сетите се плана „Ранд корпорације“ за Сирију. Да ли су Украјина, Донбас и Крим схватили ово пре Евромајдана? Који је на крају план за Русију?

Аналитичар указује и на изненађујуц́у сличност између пропагандне кампање НАТО-а пре бомбардовања Југославије и њихове активности уочи инвазије на Ирак или Либију.

Дакле, да ли је план НАТО-а успео? Изгледа да јесте..

Батлер наглашава да је данас Босна и Херцеговина по развијености 112. економија у свету. Хрватска је тренутно на 76. месту, Македонија на 130. позицији; Црна Гора на 149.; Србија на 87, док Словенија заузима 81. место. Косово које је, како каже, отргнуто од Србије, назива „мафијашком државом“.

Дакле, ни у ком случају више се бивше југославенске републике не могу такмичити са земљама ЕУ.

Осим тога, истиче он, НАТО „гута“ све те државе једну по једну, подсец́ајуц́и да је Црна Гора 15. фебруара почела преговоре о приступању НАТО-у, а да је српски председник недавно потписао Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а.

„И док ја све ово пишем, размишљам — шта би све храбри и јаки народи Југославије можда постигли да њихове судбине нису прекинуте са стране“, закључује Батлер.

Извор: Спутник



 

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Даидза

27.02.2016 09:21

И нека су!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

27.02.2016 09:33

Увијек је неко морао бити доњи. Послије африцких племена ред је досао на нас.

Name

Лаки

27.02.2016 12:04

Нисмо ми толико паметни да избјегнемо замке капиталистицких месетара, да смо нормални не би рата ни било !

Name

Србин

27.02.2016 13:01

Са Алијом, Туђманом и Руговом.

Name

бивши

27.02.2016 21:49

Даидза, шта ти није било по вољи у Југославији. Морао си да идеш на посао? А сад не мораш, шверцаш, бавиш се политиком, зарадиш пара па купиш диплому...

Name

Чапајев

28.02.2016 09:42

Убиће и Босну.Не бери бриге.Ви муслимани сте требали чувати Југу више од свих.

Name

ре даиџа

28.02.2016 12:29

Живио господин Клинтон.

Name

Патриота

27.02.2016 09:25

Ко да ми то не знамо де нешто ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путин

27.02.2016 09:32

Фамилија бусх је највеце проклетство цовијецанства то смо видјели 11.септ. 2001 када је убио свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.02.2016 09:39

Кад несто овако јавно казете у земљама бивсе Југославије одмах вам присију етикету комуњаре и деструктивне лицности која покусава елементима мрацне прослости да трује насу свјетлу садасњост,а онда у исцрпним анализама најаве смак свијета као своју визију будуцности.Ста друго и оцикивати од оних који су науцили да русе а не да граде и да тросе а не да стварају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

27.02.2016 10:08

За љубав,као и за рат је потрбно двоје.У овом случају вањски интерес као и унутрашњи подобан послушник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

27.02.2016 10:10

То ти је као у породици, неко мора бити главни. Ако не зна муз ,онда зена или син. Несреца је да код нас није знао нико, па преузео комсија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

27.02.2016 10:15

А где су насе заслуге, и наседање на демократију, хајде да срусимо мрак послератни. Нико нама није крив сто смо будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

27.02.2016 10:37

Морате бити свјесни једне ствари. Амерички политичари не раде за народ него за најкрупнији капитал који их финансира. Исто се понашају и у САД и ван САД. Увијек испуњавају налоге тих људи. А ти људи их постављау на власт. Народ у САДу није ништа паметнији од овог народа овдје а Бусх и Клинтон су уствари нико и ништа. Ако власници најкрупнијег капитала процијене да је потребан рат у САДу и тамо че бити рат. Ни онај народ тамо, ништа се не пита. Такав је капитализам. У случају социјализма, партијаши су власници свега. Народ никада ни у једном систему није власник ничега. Обична стока. Шта ће бити за пар хиљада година, не знам, али за сад је овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.02.2016 10:41

Њихов фашистички план је ишао по реду од другог свјетског рата па Кореја Вијетнам,Ирак,па смо дошли и ми на ред па сад Сирија па Либија Украине па би они пробали и са Русима и никад да стану фашисти амерички надам се да ће Руси да им стану за врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

27.02.2016 10:46

Прави каубоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

27.02.2016 10:52

Брод који је био супаљ требало је само мало заљуљати, толико мало да су се и они изненадили. Није тамо неки странац требао пуно бити паметан да зна на ста да заигра и развали земљу која им је била конкурент на трзистима трецег свијета. Исти тај запад је и створио бивсу Југу као излог за СССР и истоцни блок да они тамо виде како се мозе и у социјализму зивјети квалитетно и када висе није било потребе за то онда су ријесили да тај пројекат угасе. Такодје, Тито је био виспрен на нацин који и нису оцекивали, покрет несврстаних је Титу дао пролаз на трзиста трецег свијета гдје је Yу била конкуренција кроз изградњу и продају орузја и јос много тога. На страну то, нас је унистио краљ Александар И који је стварао неку тамо братствојединствену заједницу и дао јој кроз Краљевину Србију легитимитет умјесто да је одмах направио Краљевину Србију на нацин да покрије оне крајеве гдје су вецински зивјели Срби.Наравно да су и тада стране слузбе ровариле али се могло нависе направити у том моменту. Као у фудбалу, када пропустис 100% сансу морас добити го, па смо се ми тако надобијали голова због пропуста којих је било колико хоцес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заврцни цин

29.02.2016 09:49

И сто је најгоре, остацемо изгледа голи као никада у историји па тиме без икакве сансе да се повратимо. Висе је вјероватније да це нас потпуно нестати и мозда доци неки други (један!) народ који је успјеснији, ако ниста онда са вецим сансама за опстанак. Несто слицно као онда када је и бег одузимао земљу ономе (па био и муслиман!) који није хтио радити како треба па је давао домацину, па био дакле и немуслиман.

Name

Делија

27.02.2016 10:53

Ако су је растурили ,онда је била склона растурању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кисело гроздје

27.02.2016 10:58

Ето сви су криви осим оних који су овдје зивјели... Да су народи били јединствени и слозни Југославија би постојала и данас. Али били су ускогруди и ограницене интелигенције, и мали потицај извана је све бацио у блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

27.02.2016 11:02

Унистили су најљепсу земљу(СФРЈ) на планети,дабогда им се вратило на исти нацин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

27.02.2016 11:08

Свијет је презаразен, као компјутер када има пуно вируса. Мора се систем форматирати. Ресетовати. Један велики рат да људи схвата ста је бит зивљења, ста је људска вриједност и солидарност. И наса РС је заразена. Никада није била веца мрзња медју Србима. Позиција и опозиција би исто били спремни направити градјански рат да би остали на власти или досли на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уцерамти

28.02.2016 13:51

Наравно да је заразена и зато је треба еутаназирати!!

Name

неко

27.02.2016 11:20

Нека нека, све це им се обити о главу, кад крену гладни људи у обецане земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

27.02.2016 12:38

Вратиће им се то,поготово оно на чијој су страни били и против кога су и данас,а већ се Европи полако враћа па ће и НАТО са Америком на ред доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

27.02.2016 13:16

НАТО-нацистично-агресорско-терористичка-организација. Има у свом састави као главне савезнике Турску,Њемачку,Британију,Француску,Италију,Холандију и друге,све сами освајачки народи. Толико о њима уз америку. Разбили су Србе у Републици Српској Книнској Крајини,у Словенији,у Македонији,у Црној Гори,раздјелише Србе у Србији и у Републици Српској,Срби опаметите се и уједините се,заборавите додика,босића и иванића,немојте гласати за њих никада јер вас они раздвајају и свађају,чекајте неке млађе и паметније људе што ће вас ујединити ове игноришите,иначе великом брзином идете у пропаст и на пут без повратка уз ваше политичаре и вође као и оне из ваше мајке Србије,сви вас воде у попаст великом брзином,пробудите се и игноришите банду,а онда изаберите праве људе који ће вам вратити поштовање,понос и вјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

27.02.2016 14:09

Ово људи није истина, колико су само прије рата Американци молили насе политицаре да се у потпуности отарасе утицаја са истока, нису хтјели, следиле су санкције, политицари да би владали сиромасним народом је ударио по национализму и ето ста се десило, умјесто да смо сви као ови Сиријци отисли правац Њемацка, УСА, Француска, рат би стао за 5 дана, а мозда га неби ни било, и ако га буде понво када, само кофере и правац ономе ко га је створио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

27.02.2016 21:47

Па нема сад утицаја са истока у Хрватску па су у глибу до грла. Само држава према вани дужна бар 60 милијарди ЕУРа а гдје је све остало!

Name

хаха

28.02.2016 14:20

Не бринем се ја за Хрвате, они имају Њемце, извуцице их из кризе, они су у ЕУ, могу без проблема отици у неку другу земљу и радити без проблема, њихове плате су по 3x веце од Српских, тако да са смањењем плата за 10% се могу ицупати из кризе за годину дана, само ако хоце...

Name

ало не млатите висе

27.02.2016 21:34

новинари млате народу мозак прашњавом метлом. Ипак је ово једна врста претјеривања. Да ли неко моће да се присјети економског колапса који ке почео крајем 80 тих година, Наопак економски систем се тад вец почео урушавати сам од себе,почетком 90 тих поготово. Уравниловка је узела свој данак. Социјалистичке смицалице усмјерене за заштиту нерадника као што су одгодјено плаћање фирме фирми,акцептни налог,чек без покрића,штампање пара по налогу партије итд је урушило систем до границе издржљивости. Да нацинализам није ескалирао почео би рат због пропасти економије. Утицај страног фактора није био већи од 50% .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ало не млатите...

28.02.2016 03:34

Изгледа да знас ста је било али не знас засто је било.Мислим како и ко је заслузан за то.

Name

босанко

27.02.2016 21:54

како сте ми некад смијесни и увијек на једној страни никад нисте на истини вец како вама одговара да писе. Био сам у Југославији рођен и сколовао се одслузио војни рок у ЈНА ТИТО ми је био заклетва. Увијек је било да стране силе планирају да разрусе поједине земље па и моју Југу а нико да казе од вас паметних како је један пресједник једне од република преузео команду на ЈНА и само направио оно сто се и десило рат и страдања

ОДГОВОРИТЕ
Name

исти ко и ми

28.02.2016 06:41

Мало сутра, и ти га окрећеш да теби штима. Крв веже боље од игле и конца

Name

САСА

28.02.2016 07:34

А ко нам је данас крив, политика не да да се људи зблизе. Била је поплава, сви су притекли у помоц, али након тога опет се убацила политика. Пусти Американце нико нама није крив до нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бивси

28.02.2016 10:28

Када су цетници поразени у Другом свијетском рату Драза М. је рекао Србима:"Изгубили смо рат дрзите полозаје" и тако је то било.На вецини руководецих полозаја били су Срби полиција,војска,привреда и остало у бивсој Југи. Муслимани су добили право гласа 1974 г.али то није у стварности зазивило све до новога задњега рата у БиХ. Сјецам се када сам отисао да се пријавим у војни одсјек за регрутацију и пита мене Србин који је ту радио за националност ста да написе?Србин,Хрват или неопредјељен и ја му казем да писе да сам Муслиман,био је зацуден и љутит. Муслимани никада не би били равноправни без рата,јер то не би допустили Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истину не може нико сакрити

28.02.2016 11:13

Која глупост ,али кад је објављена у Спутњику, онда и не чуди.Југославију је убио план "Велике Србије" који се на сву срећу није реализовао.Милошевић и Туђман су били ,водећи двојац у националистичко -шовинистичкој пропаганди и ширењу мржње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупко

29.02.2016 10:22

Алија је био златан јадничак,потписао дда ће остати у СФРЈ па онда без Срба изашао из те исте СФРЈ,веровајући да ће босна бити исламска почео је и да увози ислам,мало се човјек зезнуо штаћеш,није сваки муслиман терорист само је сваки терорист муслиман хехехе,пусти ће вас запад са турском низ воду само полако.Твој вехабизам и исламизам је растурио југу.

Name

Фикрет

28.02.2016 15:11

Све логицно Срби и муслимани су требали због себе цуват Југославију и могли су је сацуват нису знали и платили су цијену и данас та два народа најлосије зиве,и док се год мрзе и лосе ће зивјет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југословен

29.02.2016 08:02

Они јесу уништили земљу захваљујући мањини плаћеника,али нису убили идеју југословенства која живи и која је темељ будућег стварања уније али и обновљених и новостечених односа.А за рушиоцима наше земље Југославије желим да умру лакши него што су се родили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало !

29.02.2016 14:05

Југославију Запад створио, Запад ју и срушио. Била је тампон зона између два блока. Покрет несврстаних опет Запад инсталирао како би спријечили да њихове бивше колоније буду приклоњене источном блоку, тј. под утицајем Русије. Тито као вођа Југодлавије, такође инстлација запада. Обавио је свој задатак, једино у Србији направио двије покрајине, признао непостојеће нације, прекројио унутарње границе. И о чему ми онда овдје више да причамо кад је у питању та бивша држава, по кога је она била највише штетна, наравно Србе. Ко су били заклети комунисти, па Срби, не Хрвати и то је била циљана идеолошка инсталација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕ

01.03.2016 10:14

Србе воле Руси, Хрвате Њемци, Муслимане Турци... Народе кад цете поцети размисљати засто вас "воле"?

ОДГОВОРИТЕ