Врбовао џихадисте за Билала Боснића

На сјевероистоку Италије ухапшен је Ајхан Веапи, македонски држављанин осумњичен за врбовање џихадиста за Исламску државу, саопштила је италијанска полиција.

 

Босна и Херцеговина 27.02.2016 | 07:46
Врбовао џихадисте за Билала Боснића

У саопштењу се наводи да је осумњичени, који је ухапшен недалеко од Венеције, био задужен за одабир и врбовање потенцијалних џихадиста, који су потом просљеђивани Хусеину Билалу Боснићу, имаму и неформалном вођи вехабија из БиХ, на даљу радикализацију и пребацивање у ратну зону на Блиском истоку.

Истрага против ове мреже започела је крајем 2013. године након што је Исмар Мешиновић, поријеклом из БиХ, отишао на сиријско ратиште, гдје је погинуо у јануару 2014. године.

Он је прије одласка за Сирију био у Италији, а на сиријско ратиште је повео и своје двогодишње дијете. Истрага је италијанску полицију довела и до Мароканца Анаса Џафара, који је један од оних који је радикализовао Мешиновића.

Иначе, са Мешиновићем је тада за Сирију отишао и Умар Баиг, још један македонски држављанин, који је такође погинуо у Сирији неколико мјесеци прије Мешиновића.

Радикализација и даље регрутовање, те пребацивање на Блиски исток били су посао имама Хусеина Боснића, којем је Суд БиХ изрекао првостепену пресуду од седам година затвора због кривичног дјела подстицање на терористичку активност, врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Према ријечима италијанских истражилаца, Веапи је био тај који је пажљиво бирао оне које ће прослиједити Боснићу на даљу регрутацију.

Обрачун карабињера са џихадистима Италијанска полиција је оштро кренула у обрачун са екстремистима, па је тако прошле године протјерала Арслана Османоског, који је био у контакту са Веапијем и који је био селефија.

Поред Османоског, Италија је протјерала и Реџепа Лијманија, такође Македонца, који је након напада у Паризу величао терористе који су извели напад.

Иначе, италијанска полиција је открила да Веапи планира да преко Србије оде за Њемачку, због чега су издали налог за његово хапшење.

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар