Vrbovao džihadiste za Bilala Bosnića

Na sjeveroistoku Italije uhapšen je Ajhan Veapi, makedonski državljanin osumnjičen za vrbovanje džihadista za Islamsku državu, saopštila je italijanska policija.

 

Bosna i Hercegovina 27.02.2016 | 07:46
Vrbovao džihadiste za Bilala Bosnića

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni, koji je uhapšen nedaleko od Venecije, bio zadužen za odabir i vrbovanje potencijalnih džihadista, koji su potom prosljeđivani Huseinu Bilalu Bosniću, imamu i neformalnom vođi vehabija iz BiH, na dalju radikalizaciju i prebacivanje u ratnu zonu na Bliskom istoku.

Istraga protiv ove mreže započela je krajem 2013. godine nakon što je Ismar Mešinović, porijeklom iz BiH, otišao na sirijsko ratište, gdje je poginuo u januaru 2014. godine.

On je prije odlaska za Siriju bio u Italiji, a na sirijsko ratište je poveo i svoje dvogodišnje dijete. Istraga je italijansku policiju dovela i do Marokanca Anasa Džafara, koji je jedan od onih koji je radikalizovao Mešinovića.

Inače, sa Mešinovićem je tada za Siriju otišao i Umar Baig, još jedan makedonski državljanin, koji je takođe poginuo u Siriji nekoliko mjeseci prije Mešinovića.

Radikalizacija i dalje regrutovanje, te prebacivanje na Bliski istok bili su posao imama Huseina Bosnića, kojem je Sud BiH izrekao prvostepenu presudu od sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Prema riječima italijanskih istražilaca, Veapi je bio taj koji je pažljivo birao one koje će proslijediti Bosniću na dalju regrutaciju.

Obračun karabinjera sa džihadistima Italijanska policija je oštro krenula u obračun sa ekstremistima, pa je tako prošle godine protjerala Arslana Osmanoskog, koji je bio u kontaktu sa Veapijem i koji je bio selefija.

Pored Osmanoskog, Italija je protjerala i Redžepa Lijmanija, takođe Makedonca, koji je nakon napada u Parizu veličao teroriste koji su izveli napad.

Inače, italijanska policija je otkrila da Veapi planira da preko Srbije ode za Njemačku, zbog čega su izdali nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: NN

Komentari / 0

Ostavite komentar