Министри ЕУ у паници: 10 дана рок

У року од 10 дана морају се постићи опипљиви и јасни резултати на терену у сламању избегличке кризе у Европи, јер прети опасност да се цео систем потпуно распадне, изјавио је европски комесар Димитрис Аврамопулос

Регион 25.02.2016 | 19:20
Министри ЕУ у паници: 10 дана рок

У року од десет дана морају се постићи опипљиви и јасни резултати на терену у сламању избегличке кризе у Европи, јер иначе прети опасност да се цео систем потпуно распадне, изјавио је данас европски комесар Димитрис Аврамопулос на завршетку заседања министара унутрашњих послова Европске уније у Бриселу.


Он је истакао да је на данашњем састанку министара ЕУ, турског министра Сабахудина Езтурка и високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија договорено да се примене мере за убрзање акционог плана ЕУ-Турска за заустављање прилива илегалних имиграната и разбијање мрежа организованог криминала које шверцују мигранте из Турске у Европу.

Следећи битан корак за то ће бити сусрет на врху ЕУ-Турска 7. марта у Бриселу, додао је Аврамопулос и предочио да је од битне важности такође укључивање НАТО у операције уништавања мрежа кријумчара имиграната.

Клас Дејкоф, министар унутрашњих послова Холандије, председавајућег ЕУ, новинарима је рекао да се заједничко решење мора наћи и у сарадњи са земљама на балканском путу избеглица и Турском.

Холандски министар је додао да су се министри ЕУ договорили да се ојача контрола идентитета на спољним границама ЕУ и провери свако ко улази или излази из Европске уније.

Одлучено је да будућа европска обалска стража, која ће прорадити до јула, даје боље извештаје о приливу миграната, утврђује слабе тачке на спољним европским границама и брзо узвраћа на опасности које запрете угрожавањем граница.

На питање шта се то тачно очекује од Турске, која досад није спроводила акциони план усаглашен с ЕУ, Дејкоф је узвратио да "сви желе заједничко решење". Он је додао да то "значи да Турска мора спровести с ЕУ усаглашени план довољно брзо и опипљиво да дође до битног смањења прилива имиграната у Европу, тако да се долазак имиграната може довољно уређено решавати, а не да буде једностраних решења" и нагласио да истиче време.

"Сат дакле откуцава и неке земље мисле да, ако нема заједничког решења, ми морамо деловати, а било је и договора иако не целовитих, а засад не можемо јамчити да ће оно што сви више желе дати довољна решења, па отуд видимо да неке земље раде посебно", предочио је Дејкоф.

Аврамопулос је рекао да су сви обавезни да примене договорене мере за целовито европско решење те кризе и нагласио да нема времена за неусаглашене акције.

Замољен да објасни не значи ли нови унутрашњи сукоб унутар ЕУ повлачење грчког амбасадора из Беча због тога што је Аустрија применила мере ограничавања пријема избеглица и изазвала ланчану реакцију у договору са земљама на западнобалканском путу, Аврамопулос је узвратио да је то само позив амбасадору за консултације.

Он је додао да су грчки и аустријски званичници без ограда разговарали на данашњем састанку.

Грчки министар Јанис Музалас је међутим изјавио да "Аустрија према Грчкој поступа као према непријатељима" и нагласио да "Грчка неће пристати да постане Либан Европе".

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

оо7

26.02.2016 13:33

ЕУ је као и БИХ.Нико никог не разуме,свак сваког оптужује.

ОДГОВОРИТЕ