Зелено свјетло за пуну приправност војске

Председник Србије Томислав Николић дао је данас одобрење министру одбране да у случају потребе стави снаге Војске Србије у пуну приправност, како би могле да заштите грађане, државу и имовину од свих безбедносних изазова који долазе споља.

Србија 25.02.2016 | 22:55
Зелено свјетло за пуну приправност војске

То је после седнице Савета за националну безбедност саопштио министар правде Никола Селаковић и објаснио да то значи да министар одбране, у одсуству председника, може да донесе одлуку о ангажовању војске, уколико за то буде потребе, односно ако полиција не буде могла сама да одржи ред и мир.

Упитан за тренутну безбедносну ситуацију и да ли је она таква да захтева да се одмах ангажује војска, министар је рекао да те податке, и да их има, не би изнео у јавност.

На питање да ли ће бити упућене додатне снаге Жандармерије на границу са Македонијом, Селаковић је само одговорио да су снаге жандармерије саставни део МУП-а.

Суштину данашње одлуке и процедуру коју она подразумева, министар је објаснио на следећи начин:

"У мирнодопском стању припадници МУП су ти који одржавају јавни ред и мир и то ће бити тако и убудуће, али ако би се догодило да то не буду у стању, државни органи, органи покрајине и локалних самоуправа могу да се обрате захтевом за ангажовање војске, а одлуку о томе може да донесе и министар, уз одобрење председника".

"То значи да ће државни органи, безбедносне службе имати довољно времена, простора и капацитета да одговоре на сваки безбедносни изазов и заштите државни поредак и грађане", рекао је Селаковић новинарима.

Безбедност грађана и имовине је апсолутни приоритет и сви органи имају обавезу да раде на њиховој заштити, навео је он.

Мотив такве одлуке је жеља да се реагује на време и да у Србији не додје до неконтролисане ситауције, навео је Селаковић.

"Србија функционише у пуном уставном и законском капацитету, безбедност грађана и имовине нам је свима апсолутни приоритет", рекао је Селаковић.

Министар правде је истакао да је у Србији до сад био на делу добро организован проток и пролаз мигранта, да је Србија дала пример целој Европи и да је уверен да ће се то и даље тако одвијати.

Селаковић је, на питање да ли Србија и даље у контакту са земљама региона поводом мигрантске кризе, рекао да се ти контакти одржавају готово сваког часа, да на томе највисе раде министри Небојша Стефановић и Александар Вулин, те да је Србија на основу своје историје научила да се ослања само на себе, али да ће свакако учествовати у заједничком решавању проблема.

Безбедност грађана и имовине је апсолутни приоритет и сви органи имају обавезу да раде на њиховој заштити.

У зграду на Андрићевом венцу нешто пре 15 сати, када је седница почела, дошли су премијер Александар Вучић, шеф БИА Александар Ђорђевић, министар правде Никола Селаковић, начелник Генералштаба ВС Љубиша Диковић, Душан Вујовић, који до избора новог министра одбране обавља ту функцију, и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Одржавање седнице Савета иницирао је Биро за координацију служби безбедности на јучерашњој седници.

После те седнице је саопштено да су све полицијске службе и службе безбедности у стању приправности поводом мигранстне кризе и да пуна приправност служби подразумева и Војску Србије.

Војска Србије ће бити укључена у складу са важећим законодавством и о томе ће такодје одлучивати Савет за националну безбедност и председник Републике.

Чланови Савета су председник Републике, председник Владе, министри одбране, унутрашњих послова и правде, начелник Генералштаба Војске Србије, директор Безбедносно-информативне агенције, руководилац војне службе безбедности у Министарству одбране и руководилац војно-обавештајне службе у Министарству одбране.

Седницом преседава председник Србије Томислав Николић.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас грађанама да Србија неће подизати зидове, али и да без обзира на сва дешавања, не треба да брину о безбедности.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је тренутно на територији Србије 1.800 миграната.

Стефановић је за РТС рекао да је евентуално ангажовање припадника Војске Србије на границама уставна надлежност председника државе, те да се очекује да ће се на седници Савета за националну безбедност донети неке од одлука које ће ставити безбедносне структуре у повишени степен приправности.

"То не значи да ће Војска Србије бити упућена на границе, пошто ми добро контролишемо све са постојећим снагама, али је увек добро за земљу да имате све своје капацитете спремне да реагују и да постоји таква могућност. Ако ти људи похврле ка Србији преко разних места онда би то за нас представљао ризик, што не желимо да дозволимо", рекао је Стефановић.

Како је истакао, наше снаге су спремне за тај сценарио.

Упитан да ли може да се деси да се у Србији направи тампон зона, да избеглице које су на нашој територији не могу ни напред ни назад, Стефановић је рекао да се то не може десити.

Како каже, увек је могуће да један број њих затражи азил и док се не заврши та процедура они ће проводити време у Србији, али да је за последњих годину и по дана тај број био мали.

Министар унутрашњих послова понавља да ће се Србија и даље понашати одговорно и да ће примењивати исте мере као и остале земље на мигрантској рути.

Каже да је суштински проблем профилација и да Србија жели да се договоримо где ће бити центар за профилацију.

Стефановић истиче и да су на састанак директора полиције у Београд позване све заинтересоване стране, јер Србија жели да се направи договор о заједничкој профилацији и регистрацији и да се дође до конкретнијих упустава како да се у пракси то спроведе.

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће подизати зидове упркос већем броју мигранта који се очекују на пролеће Србија, да ће остати фактор стабилности и сачавати пуну безбедност грађана и своје територије.

"Грађани не треба да брину, без обзира на компликовану ситуацију у Европи", поручио је Вучић одговарајући на питања новинара поводом данашње седнице Савета за националну безбедност и шта значи пуна приправност Војске Србије.

Он је поручио да Србија неће подизати зидове и да има довољно снаге да сачува свој народ, земљу и границе, а уколико Аустрија буде спустила рампе, преузеће све мере како би сачувала своју територију.

Вучић је, говорећи о Самиту ЕУ - Турска 7. марта, посвећен избегличкој кризи, констатовао да се тај догађај "чека као Осма седница Савеза комуниста", коју цео свет најављује.

"Какве год мере да предузму, ми знамо шта је нама чинити. Грађани Србије немају шта да брину. Србија неће бити угрожена, а чак и да буде проблема, ми ћемо знати да их решавамо. Наше безбедносне службе биће у пуној приправности", рекао је Вучић.

Упитан да ли је Срби и даље фактор стабилности, премијер је одговорио да јесте управо зато што одолева свим притисцима и причама, додајући да у нашој земљи постоји "чудна ствар" да су за једне добри Срби само ако воле оне на истоку, а мрзе оне на западу, и обрнуто.

"Мислим да већина грађана Србије жели да Србија буде свој на своме, да води своју политику и буде пријатељ и са Русијом и САД, на европском путу, али суверена и независна, и да штити свој територијални интегритет. У томе је снага Србије и наше стабилности", поручио је Вучић.

Он је додао да такву политику води влада и да ће је водити, осим ако поверење народа не добију они који би да је врате у прошлост.

"Они који би да подижу зидове и који желе некакву националну и расну чистоту, који су велики родољуби, а уствари би Србију вратили у прошлост и уништили је, они који би поново да нас осрамоте пред целим светом, то је политика прошлости", рекао је Вучић.

Јуче одржана седница Бироа за координацију служби безбедности, на челу са премијером Александром Вучићем, а размотрана је могућност да због потенцијалне ескалације мигрантске кризе Војска Србије буде стављена у навиши степен приправности.

Министар правде Никола Селаковић је после састанка изјавио да су све полицијске службе и службе безбедности у стању су приправности.

Он је додао и да ће Биро предложити председнику државе да сазове седницу Савета за националну безбедност на којој ће се расправљати о све већем усложњавању безбедносне ситуације у региону.

Пуна приправност служби, како је навео, подразумева и Војску Србије, "која ће бити укључена у складу са важећим законодавством и о томе ће одлучивати Савет за националну безбедност и председник Републике".

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Амир Чамџић

25.02.2016 17:58

Потпуно исправна одлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНАЧНО

25.02.2016 18:19

КОНАЧНО. НЕ МОЖЕ НЕКО НАМЈЕРНО ПРЕСЕЛИТИ ЦИЈЕЛУ СИРИЈУ У ЕВРОПУ. НЕКА ИДУ У САДУИЈСКУ АРАБИЈУ ИЛИ КАТАР. СВЕ СУ И ОВАКО ЗАКУХАЛИ САДУЈСКА АРАБИЈА И КАТАР. ШТО БИ ДРУГИ ПЛАЋАЛИ ЊИХОВЕ СУЛУДЕ ПОСЛОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

25.02.2016 18:34

"КОНАЧНО. НЕ МОЖЕ НЕКО НАМЈЕРНО ПРЕСЕЛИТИ ЦИЈЕЛУ СИРИЈУ У ЕВРОПУ. НЕКА ИДУ У САДУИЈСКУ АРАБИЈУ ИЛИ КАТАР. СВЕ СУ И ОВАКО ЗАКУХАЛИ САДУЈСКА АРАБИЈА И КАТАР. ШТО БИ ДРУГИ ПЛАЋАЛИ ЊИХОВЕ СУЛУДЕ ПОСЛОВЕ." А како је могао Стаљин за три дана иселити 200 000 Татара са Крима,све ае мозе кад се хоце.

ОДГОВОРИТЕ