Zeleno svjetlo za punu pripravnost vojske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je danas odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, kako bi mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

Srbija 25.02.2016 | 22:55
Zeleno svjetlo za punu pripravnost vojske

To je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković i objasnio da to znači da ministar odbrane, u odsustvu predsednika, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir.

Upitan za trenutnu bezbednosnu situaciju i da li je ona takva da zahteva da se odmah angažuje vojska, ministar je rekao da te podatke, i da ih ima, ne bi izneo u javnost.

Na pitanje da li će biti upućene dodatne snage Žandarmerije na granicu sa Makedonijom, Selaković je samo odgovorio da su snage žandarmerije sastavni deo MUP-a.

Suštinu današnje odluke i proceduru koju ona podrazumeva, ministar je objasnio na sledeći način:

"U mirnodopskom stanju pripadnici MUP su ti koji održavaju javni red i mir i to će biti tako i ubuduće, ali ako bi se dogodilo da to ne budu u stanju, državni organi, organi pokrajine i lokalnih samouprava mogu da se obrate zahtevom za angažovanje vojske, a odluku o tome može da donese i ministar, uz odobrenje predsednika".

"To znači da će državni organi, bezbednosne službe imati dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbednosni izazov i zaštite državni poredak i građane", rekao je Selaković novinarima.

Bezbednost građana i imovine je apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti, naveo je on.

Motiv takve odluke je želja da se reaguje na vreme i da u Srbiji ne dodje do nekontrolisane sitaucije, naveo je Selaković.

"Srbija funkcioniše u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu, bezbednost građana i imovine nam je svima apsolutni prioritet", rekao je Selaković.

Ministar pravde je istakao da je u Srbiji do sad bio na delu dobro organizovan protok i prolaz migranta, da je Srbija dala primer celoj Evropi i da je uveren da će se to i dalje tako odvijati.

Selaković je, na pitanje da li Srbija i dalje u kontaktu sa zemljama regiona povodom migrantske krize, rekao da se ti kontakti održavaju gotovo svakog časa, da na tome najvise rade ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, te da je Srbija na osnovu svoje istorije naučila da se oslanja samo na sebe, ali da će svakako učestvovati u zajedničkom rešavanju problema.

Bezbednost građana i imovine je apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti.

U zgradu na Andrićevom vencu nešto pre 15 sati, kada je sednica počela, došli su premijer Aleksandar Vučić, šef BIA Aleksandar Đorđević, ministar pravde Nikola Selaković, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, Dušan Vujović, koji do izbora novog ministra odbrane obavlja tu funkciju, i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Održavanje sednice Saveta inicirao je Biro za koordinaciju službi bezbednosti na jučerašnjoj sednici.

Posle te sednice je saopšteno da su sve policijske službe i službe bezbednosti u stanju pripravnosti povodom migranstne krize i da puna pripravnost službi podrazumeva i Vojsku Srbije.

Vojska Srbije će biti uključena u skladu sa važećim zakonodavstvom i o tome će takodje odlučivati Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik Republike.

Članovi Saveta su predsednik Republike, predsednik Vlade, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno-informativne agencije, rukovodilac vojne službe bezbednosti u Ministarstvu odbrane i rukovodilac vojno-obaveštajne službe u Ministarstvu odbrane.

Sednicom presedava predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas građanama da Srbija neće podizati zidove, ali i da bez obzira na sva dešavanja, ne treba da brinu o bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je trenutno na teritoriji Srbije 1.800 migranata.

Stefanović je za RTS rekao da je eventualno angažovanje pripadnika Vojske Srbije na granicama ustavna nadležnost predsednika države, te da se očekuje da će se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost doneti neke od odluka koje će staviti bezbednosne strukture u povišeni stepen pripravnosti.

"To ne znači da će Vojska Srbije biti upućena na granice, pošto mi dobro kontrolišemo sve sa postojećim snagama, ali je uvek dobro za zemlju da imate sve svoje kapacitete spremne da reaguju i da postoji takva mogućnost. Ako ti ljudi pohvrle ka Srbiji preko raznih mesta onda bi to za nas predstavljao rizik, što ne želimo da dozvolimo", rekao je Stefanović.

Kako je istakao, naše snage su spremne za taj scenario.

Upitan da li može da se desi da se u Srbiji napravi tampon zona, da izbeglice koje su na našoj teritoriji ne mogu ni napred ni nazad, Stefanović je rekao da se to ne može desiti.

Kako kaže, uvek je moguće da jedan broj njih zatraži azil i dok se ne završi ta procedura oni će provoditi vreme u Srbiji, ali da je za poslednjih godinu i po dana taj broj bio mali.

Ministar unutrašnjih poslova ponavlja da će se Srbija i dalje ponašati odgovorno i da će primenjivati iste mere kao i ostale zemlje na migrantskoj ruti.

Kaže da je suštinski problem profilacija i da Srbija želi da se dogovorimo gde će biti centar za profilaciju.

Stefanović ističe i da su na sastanak direktora policije u Beograd pozvane sve zainteresovane strane, jer Srbija želi da se napravi dogovor o zajedničkoj profilaciji i registraciji i da se dođe do konkretnijih upustava kako da se u praksi to sprovede.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija neće podizati zidove uprkos većem broju migranta koji se očekuju na proleće Srbija, da će ostati faktor stabilnosti i sačavati punu bezbednost građana i svoje teritorije.

"Građani ne treba da brinu, bez obzira na komplikovanu situaciju u Evropi", poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara povodom današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i šta znači puna pripravnost Vojske Srbije.

On je poručio da Srbija neće podizati zidove i da ima dovoljno snage da sačuva svoj narod, zemlju i granice, a ukoliko Austrija bude spustila rampe, preuzeće sve mere kako bi sačuvala svoju teritoriju.

Vučić je, govoreći o Samitu EU - Turska 7. marta, posvećen izbegličkoj krizi, konstatovao da se taj događaj "čeka kao Osma sednica Saveza komunista", koju ceo svet najavljuje.

"Kakve god mere da preduzmu, mi znamo šta je nama činiti. Građani Srbije nemaju šta da brinu. Srbija neće biti ugrožena, a čak i da bude problema, mi ćemo znati da ih rešavamo. Naše bezbednosne službe biće u punoj pripravnosti", rekao je Vučić.

Upitan da li je Srbi i dalje faktor stabilnosti, premijer je odgovorio da jeste upravo zato što odoleva svim pritiscima i pričama, dodajući da u našoj zemlji postoji "čudna stvar" da su za jedne dobri Srbi samo ako vole one na istoku, a mrze one na zapadu, i obrnuto.

"Mislim da većina građana Srbije želi da Srbija bude svoj na svome, da vodi svoju politiku i bude prijatelj i sa Rusijom i SAD, na evropskom putu, ali suverena i nezavisna, i da štiti svoj teritorijalni integritet. U tome je snaga Srbije i naše stabilnosti", poručio je Vučić.

On je dodao da takvu politiku vodi vlada i da će je voditi, osim ako poverenje naroda ne dobiju oni koji bi da je vrate u prošlost.

"Oni koji bi da podižu zidove i koji žele nekakvu nacionalnu i rasnu čistotu, koji su veliki rodoljubi, a ustvari bi Srbiju vratili u prošlost i uništili je, oni koji bi ponovo da nas osramote pred celim svetom, to je politika prošlosti", rekao je Vučić.

Juče održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a razmotrana je mogućnost da zbog potencijalne eskalacije migrantske krize Vojska Srbije bude stavljena u naviši stepen pripravnosti.

Ministar pravde Nikola Selaković je posle sastanka izjavio da su sve policijske službe i službe bezbednosti u stanju su pripravnosti.

On je dodao i da će Biro predložiti predsedniku države da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će se raspravljati o sve većem usložnjavanju bezbednosne situacije u regionu.

Puna pripravnost službi, kako je naveo, podrazumeva i Vojsku Srbije, "koja će biti uključena u skladu sa važećim zakonodavstvom i o tome će odlučivati Savet za nacionalnu bezbednost i predsednik Republike".

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Amir Čamdžić

25.02.2016 17:58

Potpuno ispravna odluka.

ODGOVORITE
Name

KONAČNO

25.02.2016 18:19

KONAČNO. NE MOŽE NEKO NAMJERNO PRESELITI CIJELU SIRIJU U EVROPU. NEKA IDU U SADUIJSKU ARABIJU ILI KATAR. SVE SU I OVAKO ZAKUHALI SADUJSKA ARABIJA I KATAR. ŠTO BI DRUGI PLAĆALI NJIHOVE SULUDE POSLOVE.

ODGOVORITE
Name

zumba

25.02.2016 18:34

"KONAČNO. NE MOŽE NEKO NAMJERNO PRESELITI CIJELU SIRIJU U EVROPU. NEKA IDU U SADUIJSKU ARABIJU ILI KATAR. SVE SU I OVAKO ZAKUHALI SADUJSKA ARABIJA I KATAR. ŠTO BI DRUGI PLAĆALI NJIHOVE SULUDE POSLOVE." A kako je mogao Staljin za tri dana iseliti 200 000 Tatara sa Krima,sve ae moze kad se hoce.

ODGOVORITE