САД у паници, Кинези купују све што стигну

Кинеске компаније унијеле су пометњу у САД, чије власти страхују од рекордног броја аквизиција које у иностранству реализују дивови из Кине.

Свијет 23.02.2016 | 19:22
САД у паници, Кинези купују све што стигну

Амерички "Џенерал електрик" недавно је продао свој бизнис са кућним апаратима кинеском "Хаиеру" за 5,4 милијарде долара, "Зумлајон" је купио фирму која се бави производњом опреме за дизање тешких терета "Терек корпорејшн", а конгломерат "Далијан Ванда" преузео је холивудски филмски студио "Леџендари" за 3,5 милијарди.

"ХНА група" недавно је најавила преузимање америчке компаније за дистрибуцију "Инграм микро" за шест милијарди долара. Ипак, највише прашине подигла је намјера "Чонкинг касин ентерпрајс групе" која жели да купи берзу у Чикагу. То је на ноге дигло америчке конгресмене, па је 45 чланова Конгреса потписало писмо одбору за стране инвестиције, чије је одобрење неопходно за закључење споразума, захтијевајући детаљну и ригорозну истрагу аквизиције чикашке берзе. Законодавци су тражили да буде стопирана аквизиција ако истрага покаже да су купци повезани са кинеском владом или војним тијелима.

"Умјесто придржавања правила о отвореном и слободном тржишту, њихове перформансе су под утицајем доминације кинеске владе на тржиштима. Кинеске манипулације курсом јуана и даље су нерјешив проблем за владу САД", пише у писму.

Према подацима консултантске куће "Деалоџик" број спајања и аквизиција ове године попео се на 102 трансакције укупне вриједности 81,6 милијарди долара. Аналитичари кажу да треба очекивати да тај тренд буде настављен што због успореног привредног раста у Кини, који је прошле године био најнижи у посљедњих 25 година, што због цијена ван Кине усљед распродаје акција на западним тржиштима капитала, која и даље не јењава.

" Због успоравања привредног раста кинеске корпорације све више траже неорганске начине за подстицање раста", објаснио је шеф одјељења за тржишта у развоју у банци Креди свис Викас Сет.

Адвокатска кућа "О'Мелвени и Мирс" направила је истраживање у које су били укључени њихови клијенти са сједиштем у Кини, а оно је показало да је економски раст главни разлог који САД чини привлачним за инвестирање. Готово пола испитаних је изјавило да су им САД најзанимљивије инвестиционо тржиште, али је 47 одсто рекло да амерички закони и регулативе представљају озбиљну препреку.

Иако све кинеске компаније које су се бациле у издашну куповину страних фирми нису у државном власништву, за спровођење аквизиције морају да добију дозволу кинеске владе. Компанијама треба владино одобрење за набавку довољне количине девиза за спровођење трансакција, а то је под сталним надзором кинеских власти.

Офанзива у Европи

Посљедња кинеска пословна бомба одјекнула је у Швајцарској, након што је "Хе­м Чајна" понудила невјероватних 48 милијарди долара за дива "Сингенту". То показује да на мети Кинеза нису само америчке компаније, већ и европски дивови. Кинеске компаније су већ преузеле више великих компанија у Европи, попут чувеног произвођача гума "Пирели".

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

24.02.2016 09:57

САД влада са Кинезима све ће то бити једно у кратко вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.02.2016 11:50

САД има огроман дуг према Кини. Узеће им Кина пола државе пошто има моћ и велики наталитет да се имају гдје ширити. Тако је када поред свега тога парадираш ратним бродовима и авионима поред кинеских острва. Растјераће их Кинези по читавом свијету само док инсталишу све што треба на њима. Убрзо ће долар служити као нееоколошки тоалетни папир. У САД-у је свакако све фалш роба и фалш психе.

ОДГОВОРИТЕ