SAD u panici, Kinezi kupuju sve što stignu

Kineske kompanije unijele su pometnju u SAD, čije vlasti strahuju od rekordnog broja akvizicija koje u inostranstvu realizuju divovi iz Kine.

Svijet 23.02.2016 | 19:22
SAD u panici, Kinezi kupuju sve što stignu

Američki "Dženeral elektrik" nedavno je prodao svoj biznis sa kućnim aparatima kineskom "Haieru" za 5,4 milijarde dolara, "Zumlajon" je kupio firmu koja se bavi proizvodnjom opreme za dizanje teških tereta "Terek korporejšn", a konglomerat "Dalijan Vanda" preuzeo je holivudski filmski studio "Ledžendari" za 3,5 milijardi.

"HNA grupa" nedavno je najavila preuzimanje američke kompanije za distribuciju "Ingram mikro" za šest milijardi dolara. Ipak, najviše prašine podigla je namjera "Čonking kasin enterprajs grupe" koja želi da kupi berzu u Čikagu. To je na noge diglo američke kongresmene, pa je 45 članova Kongresa potpisalo pismo odboru za strane investicije, čije je odobrenje neophodno za zaključenje sporazuma, zahtijevajući detaljnu i rigoroznu istragu akvizicije čikaške berze. Zakonodavci su tražili da bude stopirana akvizicija ako istraga pokaže da su kupci povezani sa kineskom vladom ili vojnim tijelima.

"Umjesto pridržavanja pravila o otvorenom i slobodnom tržištu, njihove performanse su pod uticajem dominacije kineske vlade na tržištima. Kineske manipulacije kursom juana i dalje su nerješiv problem za vladu SAD", piše u pismu.

Prema podacima konsultantske kuće "Dealodžik" broj spajanja i akvizicija ove godine popeo se na 102 transakcije ukupne vrijednosti 81,6 milijardi dolara. Analitičari kažu da treba očekivati da taj trend bude nastavljen što zbog usporenog privrednog rasta u Kini, koji je prošle godine bio najniži u posljednjih 25 godina, što zbog cijena van Kine usljed rasprodaje akcija na zapadnim tržištima kapitala, koja i dalje ne jenjava.

" Zbog usporavanja privrednog rasta kineske korporacije sve više traže neorganske načine za podsticanje rasta", objasnio je šef odjeljenja za tržišta u razvoju u banci Kredi svis Vikas Set.

Advokatska kuća "O'Melveni i Mirs" napravila je istraživanje u koje su bili uključeni njihovi klijenti sa sjedištem u Kini, a ono je pokazalo da je ekonomski rast glavni razlog koji SAD čini privlačnim za investiranje. Gotovo pola ispitanih je izjavilo da su im SAD najzanimljivije investiciono tržište, ali je 47 odsto reklo da američki zakoni i regulative predstavljaju ozbiljnu prepreku.

Iako sve kineske kompanije koje su se bacile u izdašnu kupovinu stranih firmi nisu u državnom vlasništvu, za sprovođenje akvizicije moraju da dobiju dozvolu kineske vlade. Kompanijama treba vladino odobrenje za nabavku dovoljne količine deviza za sprovođenje transakcija, a to je pod stalnim nadzorom kineskih vlasti.

Ofanziva u Evropi

Posljednja kineska poslovna bomba odjeknula je u Švajcarskoj, nakon što je "He­m Čajna" ponudila nevjerovatnih 48 milijardi dolara za diva "Singentu". To pokazuje da na meti Kineza nisu samo američke kompanije, već i evropski divovi. Kineske kompanije su već preuzele više velikih kompanija u Evropi, poput čuvenog proizvođača guma "Pireli".

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

24.02.2016 09:57

SAD vlada sa Kinezima sve će to biti jedno u kratko vrijeme

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.02.2016 11:50

SAD ima ogroman dug prema Kini. Uzeće im Kina pola države pošto ima moć i veliki natalitet da se imaju gdje širiti. Tako je kada pored svega toga paradiraš ratnim brodovima i avionima pored kineskih ostrva. Rastjeraće ih Kinezi po čitavom svijetu samo dok instališu sve što treba na njima. Ubrzo će dolar služiti kao neeokološki toaletni papir. U SAD-u je svakako sve falš roba i falš psihe.

ODGOVORITE