Хрватска има ужасну националистичку власт

Бивши генерални секретар НАТО и некадашњи високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана изјавио је данас да Хрватска има ужасну националистичку власт и да су што бољи односи Загреба и Београда предуслов стабилности у том дијелу Европе.

Регион 19.02.2016 | 22:25
Хрватска има ужасну националистичку власт

"Међународна заједница није изгубила интерес за тај дио Европе. Стабилност се ту може обезбиједити једино што бољим односима Хрватске и Србије, али Хрватска има ужасну, националистичку, патриотску власт која није далеко од оне у Мађарској", рекао је Солана на конференцији "Мишљења о међународној ситуацији", која је одржана у Дипломатској школи у Мадриду.

Подсјетивши да је Хрватска сада чланица ЕУ, док је Србија ван тог савеза, Солана је рекао да је Њемачка увијек фаворизирала Хрватску због традиционалних односа и католичанства, док је Србија занемаривана.

"Србија мора постати дио ЕУ. Не желимо такву Србију преко које би Русија ушла у Европу", каже Солана.

Он је навео да је из рата у бившој Југославији научено да је потребно превентивно дјеловати и да су одгађања погубна.

"Потребно је бити способан увести полицију и судије, а не само војску како се не би ломиле границе", рекао је Солана, који је био и министар спољних послова Шпаније.

Солана, чија је земља једна од пет чланица ЕУ које нису признале самопроглашено Косово, сматра да на "Косову ствари нису испале добро".

"Граница између Србије и Косова је нелегална, али, ипак, је граница, а Србија је спремна да разговара. Такође, треба имати на уму и Албанију која је тешка земља", рекао је Солана и додао да ће се став Шпаније према Косову неће мијењати.

Солана, који је био генерални секретар НАТО у вријеме када је та алијанса бомбардовала СРЈ, каже да је бомбардовање зграде Амбасаде Кине у Београду 7. маја 1999. године било грешка.

"Није било никакве намјере да се погоди кинеска Амбасада. Кинески предсједник и амбасадор послије тога нису хтјели да се јаве на телефон, али на каснијим састанцима које сам имао све је изглађено. То је заборављено", рекао је Солана.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

контрапункт

19.02.2016 22:32

Хрватска има националистичку, патриотску власт. Дакле, Солана, не с.ри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТ

19.02.2016 23:32

Да СРБи имају своју СРБску државу као што немају Солана, Клинтон и многи други политичари и војне старешине НАТО ПАКТА одавно би они већ били осуђени од Суда у СРБији као ратном злочинци. СРЕЋА НАША ПТО РАТНИ ЗЛОЧИНИ НИКАДА НЕ ЗАСТАРУЈУ. ДОЋЕ ОНИ НА СУД ПРАВДЕ ПРИЈЕ ИЛИ ПОСЛЕ ЗАЈЕДНО СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

20.02.2016 10:33

Кажу злочинац се враћа на мјесто злочина па ти си био главни кад сте бомбардовали Србе да би усташе биле на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.02.2016 12:13

Боље би ти било да се мало висе посветис својој земљи,него сто гурас нос у тудја двориста.Прије 20 год у Спанији се изјасњавало 68% становниства као католици,а сада само 28%.

ОДГОВОРИТЕ